Затвори

ГЕРБ освободи министрите Трайчо Трайков и Стефан Константинов

Един от ключовите министри в правителството на ГЕРБ – Трайчо Трайков, който оглавяваше икономиката, енергетиката и туризма и третият поред здравен министър в този кабинет Стефан Константинов освободиха постовете си. Двамата са подали оставки, които са приети на извънредно заседание на Изпълнителната партийна комисия на ГЕРБ тази вечер, съобщиха от пресцентъра на партията. Заседанието на комисията е било свикано от премиера Борисов веднага след завръщането на правителствената делегация от Катар днес следобед.

„След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ реши да приеме оставките им.”, пише в официалното съобщение на пресцентъра без да се уточняват конкретните мотиви.

Вероятно, един от поводите за отстраняването на министър Трайков е провалът на бизнес форума в Катар, който бе част от деловата програма на българската делегацията, в която пътуваха и 103 представители на бълграския бизнес. На насрочената вчера среща презентация обаче не се появи нито един представител на катарския бизнес, а министър Трайков започна да води срещата само пред българските делегати на английски език, тъй като така бе предвидено в официалната програма.

Предполага се, че втората причина е казусът с „Горубсо-Мадан”, където министър Трайков предприе действия за отнемане на концесията за експлоатация на рудника по повод нарастващото напрежение сред миньорите, които се вдигнаха на протест с искане за изплащане на забавени възнаграждения. Отнемането на концесията от сегашния собственик бе другото им основно искане. Министерството на икономиката , енергетиката и туризма стартира процедурата този вторник като се позова на основното условие в договора, че при системно нарушаване на условията за безопасност на труда, неизплащане на здравни, социални осигуровки и възнаграждения, контрактът се прекратява с едномесечно писмено предизвестие. До момента не е ясно какво точно е прегрешението на министър Трайков по този казус от гледна точка на премиера и Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Здравният министър Стефан Константинов пък бе предизвестен за смяната си от самия премиер, който преди дни открито заяви, че ако не намери решение за намаляване на цените на лекарствата, ще се раздели с поста си.

Премиерът ще предложи на Народното събрание персонални промени в правителството, след като номинира бъдещите министри на здравеопазването и икономиката, се казва още в прессъобщението на ГЕРБ.

 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.09.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.09.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68824
0.592333
CNY
10
2.49214
4.01262
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21649
0.451164
RUB
100
2.83363
35.2904
USD
1
1.64286
0.608695