Затвори

Обща платформа срещу киберпрестъпленията в Югоизточна Европа

Специална платформа ще бъде създадена, за да подпомага борбата с киберпрестъпленията в европейските страни. Това решиха участниците в „Регионалната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа“, която се състоя в София от сряда до днес.

Форумът събра над 150 представители на водещи информационни компании, финансови организации, представители на неправителствения сектор и служители на правоохранителните органи на Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения и САЩ.

„Смятаме, че успешна стъпка към подобряване на регионалното сътрудничество по противодействие на киберпрестъпността в Югоизточна Европа е прилагането на добрите национални практики на регионално ниво. Затова предлагаме на основата на положителния български опит да бъде изградена платформа за противодействие на киберпрестъпността в държавите от Югоизточна Европа“. Това заяви Явор Колев – началник сектор „Комоютърни престъпления, интелектуална собственбост и хазарт“ при ГДБОП-МВР.

Идеята на платформата е да насърчи обмена на добри практики за борба с киберпрестъпленията. Създаването на нови публично-частни партньорства ще помогне в борбата с киберпрестъпността, смятат участниците в конференцията. Според тях е важно да се повиши интернет културата на потребителите, защото когато те добре познават заплахите в мрежата, онлайн престъпленията ще намалеят.

Съвместно с академичните структури спецзвената ще разработят проучвания за последните тенденции при кибератаките. Освен това ще бъдат организирани обучения по линия на киберпрестъпленията за полицейски служители, прокурори и съдии в региона.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 27.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 27.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.79714
0.55644
CNY
10
2.5449
3.92943
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21323
0.451828
RUB
100
2.93876
34.028
USD
1
1.7342
0.576635