Затвори

Героите на "Майки за донорство" са над 1700

Създателките на каузата "Майки за донорството" щяха да са щастливи, ако обществото ни нямаше нужда от тях, но по официално подадени данни, у нас двойките, които се нуждаят от донорски репродуктивен материал, за да имат бебе, са над 40 000. По неофициални са много повече. Мисията на Виктория Георгиева, координатор и член на УС на фондацията и на Мариела Великова, председател и донор на яйцеклетки, е не само да запознават обществото с доброволните начини да се помогне. Те следят за опазването здравето и правата на донорите на репродуктивен материал.

В България донорска програма има от 2010 г. във фондация „Искам бебе“, а от 2014 г., тя вече е организация под наименованието фондация "Майки за донорството". Двете се борят заедно за правото на хората да имат дете. „Майки за донорството“ е програма за донори на репродуктивен материал и след малко повече от година от старта си има над 1743 участници в каузата си да дава начало на нов живот. „Откакто съществува донорската програма в България са родени повече от 634 деца. Очакваме появата на бял свят на още 113 деца.“, казват от „Майки за донорство“. „Участниците в програмата са образовани, добродетелни и съпричастни хора. Те даряват частица от себе си за да се роди нов живот. И остават завинаги в каузата“.

Да си припомним статистиката

Процентът на млади хора с  репродуктивни проблеми се увеличава, като възрастта на нуждаещите се жени от донор пада на 21-22 години. Най-висок процент от жените, които имат нужда от дарение, са с изчерпан яйчников резерв. При мъжете най-често срещаният медицински показател са лениви сперматозоиди. Следват ги претърпени интервенции след заболяване, включително и след успешно лечение на онкозаболяване. За съжаление специалистите напослeдък често попадат на случаи като липсващи яйчници или недоразвити още от раждането. Това е много тревожно и реално не може да се направи точна статистика колко голям може да бъде обхватът на нуждаещите се от донор.

Профил на дарителите

Въпреки че жените донори водят убедително, мъжете започват все повече да се вслушват в проблема, казват от „Майки за донорство“. В по-голяма степен дарителите на сперматозоиди са млади образовани мъже, които осъзнават, че нищо не им коства да помогнат. При жените дарителки е необходимо по закон да са майки – и всъщност желанието да споделиш радостта от това да си

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 27.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 27.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.79714
0.55644
CNY
10
2.5449
3.92943
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21323
0.451828
RUB
100
2.93876
34.028
USD
1
1.7342
0.576635