Затвори

Документите от Панама. Силните ще станат по-силни, слабите по-слаби

"Разкритията" тепърва предстоят, до сега видяхме само върха на айсберга. Включително и за България. 

Проблемът е системен, рестрикциите и контролът върху офшорните зони ще се затягат, проблемите на света са пряко свързани с парите. Освен пропуснатите възможности за използване на скритото богатство в тези зони за развитието на нациите, оттам се финансират престъпници, корумпирани политици, терористи, радикали, секретни операции, от там се финансират анонимно и хибридни кампании. Изобщо прекалено много рискове са свързани със свободата на опериране с недекларирани и анонимни доходи в тези зони извън юрисдикцията на законните правителства.

Но защо сега?

Ключовият фактор е достигнатото равнище на разпространение на тези практики и най-вече възможностите на киберпространството за съчетание  на финансови възможности с престъпни намерения.

В средата на декември 2015 г. се проведе безпрецедентно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което външните министри бяха заместени от министрите на финансите. Посветено на същата тема - финансирането на тероризма и ролята на офшорните зони в тези процеси. САЩ играха активна роля, но най-главното е, че всички страни членки подкрепиха по-тесен ангажимент на СС на ООН по темата.

За общества, които имат желание да затворят пробойните, по които изтича богатство, текат корупционни и престъпни потоци, тези документи ще бъдат мощен ускорител на процесите. По данни на американското министерство на правосъдието само от САЩ годишно изтичат над 300 млрд. долара, а в световен мащаб офшорните зони съхраняват близо 8 процента от богатството на света. Няма престъпна и терористична организация или структура, която да не ползва сметки в офшорни зони. Едни и същи банки и правни кантори обслужват и престъпниците и богатите бизнесмени.

За авторитарните режими реакцията на панамските документи, поне на първо време, ще бъде "игнорирай" или " глуха защита", а проблемите им само ще се задълбочат. Президентът Путин няма друг ход освен да пусне контрадезинформация и класическия лозунг - "бият Паниковски!".  

Защото недостигът на пари в тези режими и предпоставките за изсмукване на национално богатство към офшорните зони само ще се усилва - както в Близкия изток, така и в Русия. Дори без да има незабавна силна реакция на властите, тези теми остават в съзнанието и в нужния момент могат да бъдат отключени като фактори на отрицание, на протест и на радикални действия. Това са особеностите на всеки авторитаризъм - стабилността му е привидна и достатъчно видима, когато се премине някакъв кризисен праг на търпение.

Със сигурност темата ще се пренесе и в отношенията между държави и съюзи, защото по тези канали се финансира и тероризъм и хибридна война. В Европа битката се води от доста време, като най-видимата част беше натискът на ЕС върху Швейцария и другите офшорни зони, включително данните, които бяха получени от германските данъчни служби. Нашите служби също получиха информация, но предпочетоха да не правят нищо.

В България "панамските документи" могат отново да отворят дебата "Кой се обогатява за наша сметка и къде грешим"? 

Но тук нещата са толкова явни, че няма нужда от офшорни сметки.

Един беден кипърец управлява значителна част от богатството у нас, бивш президент осъмва с хотели, корпулентен бизнес без да му търсят сметка за произход на средства купува активи, след което ги продава и осъмва вече с "доказани" средства и .... нищо. Мълчание. Някой да се е задвижил? Цялата ни система за борба срещу тези престъпления, които иначе са формулирани като такива в съответните закони, е блокирана и бездейства. 

Има доказателства срещу други топ политици у нас, които нарочно не се разкриват за да се държат в зависимост, най-често от институциите, които разследват.

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631