Затвори

"Новият Борисов". Не е нужно да вярвате, съдете по делата

Илиян Василев

Всеки ден валят новини за прекратени сделки на държавата "лично" от премиера Бойко Борисов. Както и предполагах, дойде разлома в задкулисието и премиерът трябваше да избира с или против Кой?

За да разберем нетната стойност на чутото или видяното от него трябва да отделим пиар "плявата". Признавам, че не е лесна работа, защото понякога няма друго. Борисов е преди всичко пиар политик - при него формата често доминира над съдържанието.

Има разновидности в интерпретацията на това което виждаме - дали все пак е договорено излизането на Пеевски от светлините на прожекторите в полза на адвокатите?

Дори и да се съгласим, че има елементи на кризисен пиар, няма как да подминем обстоятелството е, че тези му действия засягат материални интереси за стотици милиони левове, което си е риск. И тук е разковничето на съмнението дали има договореност или случващото се е неконтролиран процес.

Вътре в самия ГЕРБ процесите не са еднозначни - има различни центрове на влияние. Досега партийната дисциплина сработваше -обществеността не знае нищо. Така беше и в ДПС, докато нещата не излязоха извън контрол. 

Интересното е, как премиерът ще се разграничи от Кой?, след като всички тези "далавери" са били носещата конструкция на модела с "балансирането" с ДПС. Спирането на поръчки на Пеевски, на Сталийски, на Златев или другите приближени е важен признак за промяна, но остава все още само признак, а не самата промяна.

Няма как да се спират по телефона или на заседание търгове и поръчки, а да оставяш без санкция хората, които стоят зад организацията и присъждането на тези търгове и поръчки. Без санкция, пострадалите от спирането на търговете ще отговорят, а ако не реагират значи има уговорка и цялата притча за истинската промяна пропада.

Да вземем примерно казуса КТБ - та нали хора от ГЕРБ бяха интегрална част от политическия заслон на атаката срещу банката и особено на кражбата на активите с участието на Кой? Да сте ги чули поне един път "финансистите" на партията да вдигнат глас в защита на приоритетните права на държавата върху масата на несъстоятелността и купените с кредити от КТБ активи за милиарди.

Нали същите тези тръжни комисии, назначени или толерирани от министри, са присъждали в полза на Пеевски, Сталийски и сие олигарси. Повечето от тях са били в тандем с приближени до самия Борисов на принципа "за всекиго по нещо" за да излезе сметката. Запознайте с оценките на търга за Хемус - интересно четиво. При 25% тежест на техническата оценка, комисията успя да неутрализира предимство от над 50 милиона лева по-ниска оферта при крайна стойност под 300 милиона!?. 

Или Химко - Враца, където по класическата схема бе обезкуражена всяка конкуренция за да може конкретния "печеливш" да си напазарува този актив евтино и да добави тежест като индустриалец. А там някъде, зад кадър, остана потулено оплакването на един инвеститор за рекет "от името и по поръчението".

Или търга на БТК, в който пък Кой? осигури заслон чрез "приятелски" конкурент на хората на ВТБ, за да се опитат да вземат компанията с 500 милиона евро по-малко. А Борисов предпочете да пасува въпреки, че бе уведомен от западни инвеститори за пречките пред тях. 

Или схемата с адвокат и приятел във футболния клуб "Левски", където се наляха непознати за мащабите на българския футбол пари от БТК, което не е оправдано с нормална бизнес или пазарна логика. 

Истинският лакмусов тест за нашата вяра че е настъпила промяна е отношение към прокуратурата, към Висшия съдебен съвет, към съдебната реформа, към деолигархизацията на управлението и икономиката.

Ние не знаем какво ще ни струва прекратяването на търговете. Ако не е направено по правилата, нетният баланс по промяната може да се окаже отрицателен, особено ако боравим с палиативи. 

Ако си спомняте имаше един търг за концесия за битовите отпадъци на Софийската община, който беше прекратен и след това съдът присъди над 50 милиона лева обезщетение. В началото бе "радостта" от въздадената справедливост, а в края бе голямото плащане. Там медии нямаше.

Но да не бързаме, едно по едно. 

 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 26.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.80244
0.554803
CNY
10
2.55955
3.90694
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22747
0.44894
RUB
100
2.9337
34.0866
USD
1
1.7505
0.571265