Затвори

Стъкленият дом на лидерите

Знаете ли коя е тайната съставка на успеха на британския милиардер Ричард Брансън? Не, не е, че е имал бизнес план. Нито гениална стратегия. Нито смела визия. Нито дръзки цели. Нито дори безразсъден кураж да влиза с шут в индустрията на свирепи конкуренти. А всичко е в опората на неговото здраво и любящо семейство. „Не си спомням нито един момент в живота, когато да не съм усещал любовта на семейството си”, пише в автобиографията си той. Колко от нас се чувстват така? А колко от нас със съпруга/та си съзнателно създаваме атмосфера, в която всяка секунда да вдишваме любовта си?

Когато човек усеща любов, той може и да дава. Именно тази „тайна съставка” направи от сър Брансън „трансформационен лидер” – той управлява империята Virgin (с приходи от 18 млрд. долара) с любов, като я гради не върху тежестта на мениджмънта, а върху собствената си страст и способност да обича хората, заедно със служителите в екипа, които са

 туптящото сърце на бизнеса. В мениджмънта неспирно обсъждаме как да сме успешни лидери. А защо не говорим как да сме лидери и в семейството? Та нали точно оттам започва формирането ни като уникални личности и затова е „най-важната организация в света”. Често искаме фирмата да е като „Голямо семейство”. А как очакваме да го изградим в офиса, ако не успяваме у дома? Животът е едно цяло - семейството и работата са като скачени съдове и когато в единия кърви, няма как да се правим, че водата в другия е бистра. Когато в единия всичко куца, няма как другия да тича. А и да тичаме, за колко ще ни стигнат силите – за 100 м или за маратон? Затова, тези редове не са аргументи „за” или „против” брака, а за кариерата на всички кариери: защо и как да сме лидери в най-важната организация в света – в собственото си семейство.

Първо, за въпроса „защо?” Проблемът в България е, че ни липсват примери за здрави и работещи семейства. Като брутално, честно огледало, тв сериалът „Стъклен дом” ни напомни колко счупено е сърцето на семейството у нас.

То кърви и боледува. И как да е, като през комунизма ни набиваха в главите излъскания етикет, че „семейството е основната клетка на обществото”. А без грим, отношенията в него напомняха на онази сцена от култовия филм „Топло”, която като китайска капка ни захранваше с цинизъм:

- (съпругата) Внимавай да не строшиш сервиза!

- (Чува се звук от счупване.)

- (съпругата) По-полека, бе, говедо с говедо! Какво ти казах, бе, некадърник такъв! ПО-ПОЛЕКА!

- (съпругът) Яяя, си затваряй устата, че като ти пррррасна два шамара ще ми станеш на мекица!

Интимните ни отношения са светкавичен лакмус за любов и автентичност. А когато сме язвителни, неискрени и се маскираме, трупаме гняв и ярост. Те имат цена, която всички плащаме. През 2007 г. разводите у нас удариха рекорд – 14 800. Днес сме на едно от последните места по венчавки в ЕС с 3,6 брака на 1000 души, а всяко второ дете е на родители без брак. И в Европа е така: за последните 20 г. бракосъчетанията са се стопили до 3,3 на 1000 души (от 6,3), а броят на децата на свободно съжителстващи двойки се е удвоил. Според статистиката тези двойки са с по-слабо чувство за обща идентичност, по-несериозни и неудовлетворени са и по-често обмислят да се разделят.

 Във Великобритания всяка втора такава двойка се разделя преди петата годинка на детето си, а при сключилите брак това става веднъж на 12 семейства.

Каква е цената? В брак или не, караниците с любимия човек ускоряват калцирането на коронарните артерии и на двамата партньори и ако се правят със злоба, са опасни колкото холестерола, токсичните метали и радиацията. А разводът трайно увеличава с 20% риска от сърдечни болести, диабет и рак. Надали е случайно, че България е на второ място по смъртност от сърдечни заболявания в света. Разпадът на семейството увеличава до шест пъти риска децата в него да станат жертви на насилие; два пъти по-голям е рискът от психични разстройства, самоубийство, алкохолизъм и наркомания.

Изглежда като да сме се изгубили като хора, съпрузи и родители, а семейството блуждае като разбит кораб в океана на живота. Естествено, причините са по-дълбоки – живеем в бурни времена и самият брак е в трансформация. Хаосът в света наоколо е толкова голям, а майките и бащите работят наравно, жонглирайки с горещи топки като деца, семейство, бизнес, любов и секс. А кой ни е учил на това изкуство? Никой. Не сме готови за това. Откъде обаче да започнем?

Първо, да се събудим и вместо да се шляем по палубата на разбития ни кораб, да запретнем ръкави, да сграбчим компаса, да сглобим наново мачтите, мечтите си и да вдигаме платната. Това, че семейството винаги е било по даден начин, съвсем не значи, че трябва да е все така и че не можем да го променим. И за това възраст няма. И най-простият юнга ще ни каже, че няма как да прекосим морето, ако седим и гледаме водата. Второ, да осъзнаем, че за свръхскоростния 21. век се нуждаем от ново ниво на знания, умения и ново мислене. Шокиращото е, че не можем да ги купим като всичко друго - от рафта в магазина, а и не раздават магически пръчки на промоция. Но

добрата новина е, че алхимията е в нас самите. Още по-добрата е, че принципите, по които управляваме семейството и бизнес организацията са едни и същи. Та, няма нужда да практикуваме едно на работа, второ вкъщи, а да сме трети с приятели. Това ще ни докара шизофрения, не любов и щастие. А как да стане така, че принципите да са едни и същи в семейството и в бизнеса? Базисни са следните:

Работете проактивно

Нито здравите семейства, нито стабилните компании се случват ей така, от само себе си. Както не бихме управлявали фирмата без срещи с екипа, така и не можем да очакваме да създадем семейство без лични моменти? В какво биха се изразили те за вас? Всяка седмица може да се наградите с вечеря, с кино, разходка, сауна, масаж. Мечтайте. Говорете си поне по час, споделяйте какво ви вълнува и накъде искате да плавате заедно. Ако и това е много, пробвайте с по-малко – веднъж месечно. Тук ключът е да добавите качество на вашето внимание, дори това да значи, че няма да вдигате телефона. Това е най-големият подарък за близките ви.

 Какво сочи компасът на семейството?

В компанията имаме нещо като компас – кои сме ние на пазара като бизнес, кои са нашите общи ценности, стратегия, планове и цели, и даже мениджърски срещи, за да ги постигаме. А как очакваме най-важната организация в света – семейството, да плава в бурите на самотек - без капитан, без посока, без сплотен екип и без система? Нищо чудно, че е като изгубен кораб, плячкосван от приходящи гарги и пирати (и пиратки). Попитайте се: кои са ценностите, които ви обединяват като двойка? Как си се представяте като семейство в идните 2, 5, 10 г.? Като визия, като мечта... Кои са способностите, които ви подкрепят, за да го постигнете, и кои искате да развиете? Кои са целите, които ще ви приближават по левга до тази идентичност през следващата седмица, месец, догодина? А през идните 5, 10, 20 години?

Вижте и чуйте огледалото

Както служителите в бизнеса са огледало на действията на изпълнителния директор, така е и в брака. Съпругът/та и децата са като лакмус, кога сме фалшиви и кога истински. Ако не вярвате, пробвайте вкъщи да се държите като полубог, т.е. шеф и наблюдавайте. Най-вероятно ще олекнете като балон, а децата и партньорът/та ще търкалят очи отегчено зад гърба ви. Ако се изпокрият по стаите си, още по-зле – или отдавна не сте ги чули и са ви ядосани, или се страхуват. Та, като видите, че любимите хора ви показват неприятен образ в огледалото, не го чупете, не сочете с пръст навън, а се вгледайте навътре. Аз винаги си задавам въпросите: какво уча в тази ситуация? Какво избирам? Оттук започва любовта.

Въведете и една малка седмична практика, за да тествате горните три принципа. Започнете още довечера: задайте си един на друг три въпроса: Кое е това, което направих миналата седмица за теб? Кое е това, което направих, което не работеше за теб? Как би изглеждало нашето семейство след 1 г., ако правя повече от това, което работи за теб? А след 5-10 години? А в края на живота? И слушайте, все едно имате уши на сърцето. Ако ви е трудно, направете по-малка крачка. Просто прегърнете любимия човек, все едно го прегръщате с цялото си сърце.

Ако искаме да се усъвършенстваме като личности и лидери, мястото ни не е сами в ашрама, а във връзката с най-близките ни хора. Оттам излизат най-красиво шлифованите диаманти.

Какъв е смисълът ли? Конфуций го е казал: „За да сложим ред в света, първо трябва да сложим ред в нацията си; за да сложим ред в нацията си, първо трябва да сложим ред в семейството си; за да сложим ред в семейството си, първо трябва да облагородим личния си живот; първо трябва да настроим сърцата си.” Да ги настроим на вълната на любовта. Тя е единственият цяр за разбити сърца.

Ирина Горялова, НЛП коуч по лидерство за изпълнителни директори

------------------------------------------------------------------------------

Честито!

Ирина Горялова до преди месец бе известна на читателите на „Мениджър” като Ирина Гроздева. Тя се омъжи за Петър Горялов, също уважаван автор в нашето списание. Двамата съпрузи управляват коучинг фирма DreamersDo, те са сертифицирани НЛП коучове и членуват в Международната коуч федерация. Нашият екип желая на младото семейство дълги години щастлив съвместен живот!

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Автоматизацията на процесите подобрява продуктивността и атмосферата в офиса

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.11.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.11.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68012
0.595196
CNY
10
2.51635
3.97401
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21003
0.452483
RUB
100
2.81178
35.5647
USD
1
1.66908
0.599132