Затвори

Най-голямата мрежа за съвременни изкуства идва в България

Близо 500 творци и професионалисти с интерес към театъра и културните прояви ще се съберат в София между 16 и 19 октимври 2014 г. Те ще участват в Международната среща за съвременни изкуства на световната мрежа IETM.

Събитието ще се състои в Националния дворец на културата (НДК). То бе представено днес на пресконференция в Центъра за култура и дебат в София „Червената къща“. „Ще бъде полезна и забавна дискусия, с презентации на проекти, работни групи, менторски сесии, нетуъркинг. Тя ще срещне артисти, хора с интерес към театъра, представители на културни организации, мениджъри на творчески инициативи, арт директори, служители на компании с интерес към изпълнителските изкуства, създатели на фестивали, сътрудници на изследователски центрове. Те ще дойдат от 46-те държави членки на международната мрежа“, обясни Мишел Кере - координатор събития и международни срещи на IETM.

През деня участниците ще се включват в дискусионна и образователна програма. Вечер програмата ще е артистична, съставена от “АСТ фестивал за свободен театър 2014” с 16 представления на независимата българска сцена и 8 представления на държавни и общински театри.

IETM e най-голямата световна мрежа за изпълнителски изкуства, с център в Брюксел. Срещите й се организират в различни градове от 1981 г. насам. Името й е съкращение от Informal European Theatre Meeting или „Неформална среща на европейските театри". България е домакин за първи път и може би няма да бъде скоро отново - събитието трудно повтаря градовете, в които се организира. То се счита за едно от най-значимите за театралната гилдия и културната политика в международен план.

Целта му е да стимулира развитието и качеството на съвременните изпълнителски изкуства, да стане повод за съвместната работа между творци и хора, свързани с изкуството, да даде повод за обмен на опит и полезна информация между организации от цял свят. Присъстват хора с опит или афинитет предимно към съвременния театър, танцовото и цирково изкуство, създаването на гранични форми и музиката и медиите. Сррещата е интерактивна, с добро синхронизиране на най-модерните технологии с арт тематиката. 

Темата ще бъде "Space for Change" или "Пространство за промяна”. До събитието ще се допуска с входна такса, която е 30 лв, ако бъде платена с кредитна карта до 26 септември 2014 г. После става по-скъпа. Освен това е необходима и предварителна регистрация на сайта на мрежата - ietm.org. Той е вид социална мрежа, в която участниците могат да се представят и свързват помежду си.

Събитието обещава да бъде мащабно. Организатори са няколко институции от световна и българска страна - IETM Брюксел, АСТ Асоциация за свободен театър, Фондация “Бюро култура” и Фондация „Арт офис“. То се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631