Затвори

Уроците на Дейл Карнеги: Как да изградите нагласа, която ще ви донесе спокойствие и щастие!

Изпълвайте съзнанието си с мисли за спокойствие, смелост и надежда. Ако мислим за нещастието, ще бъдем нещастни. Ако мислим за страха, ще бъдем страхливи. „Каквито са мислите ти, такъв си и ти“, казва д-р Норман Винсент Пийл.

     ● Никога не се опитвайте да се разплащате с враговете си. „В храсталаците в Мисури съм залавял четириноги скунксове, а като възрастен мъж съм се натъквал и на няколко двукраки такива по улиците на Ню Йорк. От горчив опит знам, че няма никакъв смисъл да закачаш който и да е от тях“, коментира в тази връзка Дейл Карнеги.

     ● Очаквайте неблагодарност. Естествено е за хората да забравят да бъдат благодарни. Ако искаме да сме щастливи, нека престанем да мислим за неблагодарността и да даваме от себе си заради самата самата радост от даряването.

     ● Мислете за добрите неща в живота си, не за тревогите. След дълъг престой  във вълшебния свят на красотата често сме прекалено слепи или презадоволени, за да го оценим.

     ● Не подражавайте на другите. Никой не иска имитация, никой не се задоволява с фалшива монета. Направете най-доброто от това, което ви предлага природата, казва още Дейл Карнеги.

     ● Опитайте се да спечелите от загубите си. Когато на мъдрия човек му дадат лимон, той си казва: Какво мога да науча от това   Как да направя от лимона лимонада?

     ● Създавайте щастие сред другите. Мисълта за другите не само предотвратява тревогата за вас самия, но и ви помага да печелите много приятели и да се забавлявате.

     ● Молете се! Молитвата има своя практична страна за тези, които изповядват определена вяра, но и за тези, които не са вярващи, смята Карнеги. В нея човек изразява точно това, което ни тревожи.

     ● Не се притеснявайте от критиката. Запомнете, че несправедливата критика е скрит комплимент. Когато ви порицават и критикуват, това обикновено е защото отсрещната страна иска да се чувства важна и значима. Всъщност, често това е знак, че сте постигнали нещо и сте достоен за внимание.

     ● Направете най-доброто, което можете. „Правя най-доброто, което зная как се прави – най-доброто, на което съм способен и смятам да продължавам по този начин до края. Ако накрая се окажа прав, то критиките срещу мен няма да имат значение. Ако обаче се окаже, че съм сбъркал, и десет ангела да кажат, че съм бил прав, това няма да има значение“, казва Ейбрахам Линкълн.

     ● Анализирайте собствените си грешки и критикувайте себе си. Нека си направим списък с грешките, които сме допуснали, и да се разкритикуваме, препоръчва Карнеги. Тъй като не можем да се надяваме да бъдам перфектни, нека направим като Е. Х. Литъл: да поискаме безпристрастната, полезна и конструктивна критика, съветва той.

Из Златната книга на Дейл Карнеги

-----------------------------------------------------------------

Дейл Карнеги е роден през 1888 г. в Мисури, САЩ, и получава образованието си в Педагогическия институт в Уорънсбърг. Заминава за Ню Йорк като търговец и амбициозен актьор и започва да преподава уроци по комуникация за възрастни в Християнската младежка организация там. През 1912 г. се ражда световноизвестният „Курс на Дейл Карнеги”.

Автор е на няколко бестселъри, включително „Как да печелим приятели и да влияем на хората” и „Как да престанем да се безпокоим и да започнем да живеем”. Книгите му са издадени в над 50 млн. екземпляра, преведени на 38 езика.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 26.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 26.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.79747
0.556338
CNY
10
2.55527
3.91348
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22684
0.449067
RUB
100
2.96163
33.7652
USD
1
1.74831
0.571981