Затвори

12 мъдрости за брака, които не бива да забравяте

Бракът променя хората. Някои двойки се сближават и стават по-щастливи, а други се отчуждават.

Всеки ден се учим да живеем с човека до себе си, въпреки неговите недостатъци и – преди всичко – въпреки своите собствени. Учим се да работим с това, което имаме днес, а не с онова, което искаме от половинката си някой ден. Учим се да даваме и да получаваме. Пробужда се истинската ни същност от детството.

Бракът ни принуждава да преговаряме и да отстъпваме – много, – независимо дали ни харесва, или не. След първите 2 години пламенните чувства се превръщат в желание да направим добро на партньора си. Когато меденият месец е блед спомен, важни са комфортът и времето, прекарано заедно, а не блясъкът и скъпите подаръци.

Да сключиш брак е лесно. Трудно е да го запазиш.

Зетят на един мой приятел беше казал: „Ето какво ми помогна да избутам през първите 20 години от брака си: 'Ти си права. Аз греша. Съжалявам. Ще се променя.' Но един ден тя ми отвърна: 'Хей, това съм го чувала твърде много пъти.' Аз казах: 'Съжалявам. Ще се променя. Аз грешка, ти си права.' Така избутах и през следващите 10 години до днес.“

Мъдростта в брака се трупа трудно, стъпка по стъпка.

1. Бракът изисква непрекъснати усилия.

Никога не спирайте да „излизате“ с половинката си. Винаги й обръщайте внимание. Продължавайте да се учите, да споделяте и да се смеете заедно. Отнасяйте се добре със себе си и още по-добре с партньора си. Никога не пренебрегвайте външността, думите или действията си – и особено мислите. Полагайте усилия да ставате все по-добър човек, любовник, партньор, готвач, барман, родител, чистач и шофьор. Стремете се към истината, а не към правотата.

Уверете се, че слушате внимателно – първия път и изобщо всеки път. Изпълнявайте задачите и обещанията си в срок. Дръжте си устата затворена, не охкайте, не мрънкайте. Бъдете услужливи и насърчаващи. Предвиждайте бурите; те отминават. Утрото е по-мъдро от вечерта. Разрешавайте споровете си преди лягане (извинявайте се!).

2. Кавгите просто не си заслужават

Поне така стоят нещата в повечето случаи. Подбирайте битките си внимателно. Правотата ще ви донесе само мимолетна гордост, но ще вбеси половинката ви. Лоша идея. Бъдете умни.

3. Смейте се!

В противен случай бракът е обречен. Но ако се смеете, ще преборите рутината, глупостта, болката и страха.

4. „Как е животът?“ = „Как е жена ти?“

Двете са едно и също. Това е едно клише, с което и двата пола са съгласни.

5. Бракът може да е като влакче на ужасите.

Как е брачният живот? Отговорът може да е различен всеки ден. Днес е страхотен, утре – ужасен. И какво от това?

6. Никога не сравнявайте съюза си с този на другите.

Това е изпитана рецепта за катастрофа. Никога не сравнявайте къщата, връзката, половия живот, финансовото си положение или каквото и да е с чуждите. Това е първата стъпка към капана на всепоглъщащите страх, ревност, завист и други негативни емоции.

 

Живейте собствения си живот. Предизвиквайте най-доброто у другия и работете над своя брак, според своите стандарти и очаквания.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631