Затвори

Лекари обясниха как пътуването сред природата променя мозъка ни

Снимка: Yarygin / Shutterstock

Всеки знае, че почивката на чист въздух може да направи много, за да повиши настроението на човек и да му върне усещането за цел и смисъл. Но се оказва, че има и други, по-осезаеми ползи от излетите навън. Наскоро учени откриха, че времето, прекарано навън, физически променя мозъка ни, пише Obekti.bg.

Причината? Оказва се, че почивката сред природата, както и пътуването до най-отдалечените, диви и ненаселени места, не само ни снабдява с купища нови впечатления, но и помага да спрем да мислим. Според експертите най-добрият начин да се справим с лошото настроение е да „изключим“ мозъка си. А най-интересното нещо е, че когато успеем да го направим, мозъците ни могат буквално да се трансформират.

Тази теория била потвърдена, когато учени провели тестове върху група хора, които били на излет в гората само за час и половина. При всеки участник в експеримента се наблюдавало значително намаляване на мозъчната активност в субгенуалния префронтален кортекс – зона, която се свързва с риска от психични заболявания.Представете си, ако човек прекара не само час и половина сред природата, а няколко дни или повече.

Друго изследване е установило точно какво влияние могат да имат промените в мозъка върху всекидневието ни. Учените събрали група доброволци, които да прекарат два дни извън града, без никакви електронни устройства. След което те трябвало да попълнят тестове за творческо мислене и да извършат няколко сложни задачи. Оказва се, че способността им за творческо решение на проблемите е нараснала с 50 процента.

И така: за да се радвате на добро здраве, дълголетие, хармонични лични взаимоотношения и на истинско, автентично щастие, си струва от време на време да зарежете всичко, да извадите туристическата раница и да се отправите към някое тихо и красиво място. Защо не днес?

Източник: Bright Side

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня
Последно видео
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.07.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.07.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.76982
0.565029
CNY
10
2.48208
4.02888
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.1826
0.458169
RUB
100
2.85034
35.0835
USD
1
1.67998
0.595245