Затвори

На днешната дата, 17 юли. Имен ден празнуват Марин, Марина

На днешната дата:

 • През 813 г. българската войска, предвождана от хан Крум, обсажда столицата на Византия Константинопол.
 • През 1279 г. войските на Ивайло разбиват в Котленския проход 10-хилядна византийска армия на император Михаил VIII Палеолог.
 • През 1393 г. след дълга обсада от войските на османския султан Баязид I, пада столицата на Втората българска държава Велико Търново.
 • През 1453 г. французите удържат решителна победа срещу англичаните в битката при Кастийон, последната от Стогодишната война.
 • През 1762 г. Екатерина II става императрица на Русия след мистериозното убийство на Петър III.
 • През 1868 г. столицата на Япония е преместена от Киото в Одо (днешно Токио).
 • През 1879 г. е назначено първото правителство на България, начело с Тодор Бурмов.
 • През 1913 г. е съставено тридесет и четвъртото правителство на България, начело с Васил Радославов.
 • През 1917 г. с указ на краля на Великобритания Едуард VII фамилията на кралската династия Сакс-Кобург-Гота е заменена на Уиндзор.
 • През 1918 г. в мазето на Ипатиевата къща в Екатеринбург е разстреляно от болшевиките цялото семейство на последния руски император и цар Николай II с чието физическо изтребление символично е "сложен край" на самодържавието в Русия и на династията Романови управлявала страната през последните 3 века.
 • През 1942 г. програмата на антифашистката организация Отечествен фронт е оповестена по нелегалната радиостанция Христо Ботев.
 • През 1975 г. американският кораб Аполо и съветският космически кораб Союз осъществяват в орбита около Земята скачване на космически апарати на две нации за първи път в историята.
 • През 1994 г. се състои финалът на Световното първенство по футбол в САЩ, на който Бразилия побеждава Италия след дузпи.
 • През 1998 г. България става член на ЦЕФТА.
 • През 2006 г. Цунами, предизвикани от земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер, връхлита индонезийския остров Ява. Загиват над 6 хил. души.

Празници и събития:

Православната църква чества Света великомъченица Марина - тя е била дъщеря на езически жрец от Антиохия – град, основан от Александър Македонски. Тя е живяла през III век, като останала малка без майка , а баща й я възпитал в идолопоклонничество. Независимо от това Марина приема християнството още на 12 годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство “кръщение”, тя останала непокръстена. Нейното съкровено желание обаче било да получи Свето Кръщение, защото в един момент от живота й Господ Бог й помогнал да узнае истината за християнството и я призовал да го приеме като своя религия. За зла беда,тъкмо навлязла в 16-тата си година, тя среща управителя на източните римски провинции Олибрий. Той бил поразен от хубостта й и веднага я поискал за жена. Девойката не скрива от него, че е християнка и заявява , че нейният единствен жених е Христос. Разгневен от дързостта й, Олибрий не само я издава на баща й, който станал и нейният пръв съдник и гонител, но я подлага и на жестоки изтезания. Веднага я задържали и започнали да я измъчват,приковавали я към дърво, опалвали раните и с огън. Но тя не преставала да се моли Богу да я дари със Свето кръщение. Затова накрая я вързали с вериги и я захвърлили в грамадна каца с вода. Младото момиче приело това изтезание като вид кръщение с вода и започнало да се моли на Господ да й азвърже веригите. Едва свършила молитвата и чудото станало – оковите се
разкъсали, неизвестна светлина огряла Марина, а тя започнала да пее хвалебствена религиозна песен. За своето странно христово кръщение девойката получила смъртна присъда – била посечана с меч. В народните вярвания Света Великомъченица Марина се смята за покровителка на водите и закрилница на нашето Южно Черноморие

Имен ден празнуват: Марин. Марина, Маринка, Маринчо.

Празник на град Созопол.

Празник на село Ябълково.

Рождениците днес:

Георги Борисов - поет, есеист и публицист, издател, главен редактор на списание „Факел“

Димитър Щилянов – боксьор

Евгени Чачев – политик, ексдепутат

Емил Ангелов – футболист

Кап. Иван Милов - председател на Българска офицерска легия "Раковски"

Камен Петков - политик

Константин Папазов – Тити – баскетболен треньор

Константин Славчев - Константин - попфолк певец

Проф. д-р Михаил Неделчев - литературовед, депутат от ВНС

Паула Павлова - Ерилиен - певица, продуцент

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня
Последно видео
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.07.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.07.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.76982
0.565029
CNY
10
2.48208
4.02888
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.1826
0.458169
RUB
100
2.85034
35.0835
USD
1
1.67998
0.595245