Затвори

Камерън, българите и митовете

Заради негативната кампания срещу имигрантите от България и Румъния две българки, живеещи в чужбина, написаха писмо до британския премиер Дейвид Камерън. В него те го призовават да гледа фактите, коментира "Дойче веле".

Премиерът Дейвид Камерън призна, че броят на българите и румънците, пристигнали във Великобритания след отварянето на британския трудов пазар за тях от началото на 2014 година, е "в разумни граници". Той заяви това миналия понеделник. Няколко часа по-късно обаче от "Даунинг стрийт" разясниха, че премиерът не е разполагал с конкретна статистика, когато е правил това изказване. Това му донесе сурови критики както в таблоидните медии, така и в редиците на неговата Консервативна партия.

В петък пък на Камерън му се наложи да предотвратява разделение в партията и по въпроса за имиграцията, след като стотина консерватори гласуваха за това Лондон да върне трудовите ограничения за българи и румънци до началото на 2019 година. Камерън успя да надделее над недоволните си колеги единствено с помощта на гласовете на лейбъристката опозиция и на либералдемократите.

Факти срещу митове

На този фон в отворено писмо до Камерън две българки, живеещи във Великобритания и Белгия, остро критикуват неговата позиция, наричайки реториката на британския премиер „крайно неподходяща.“ Цитирайки редица изследвания за това, че имигрантите имат принос към икономиката на Великобритания без да са в тежест на социалната система на страната, Станислава Куновска и Ева Паунова призовават Камерън да „разчита на факти, а не на митове“ по отношение на имиграцията на българи и румънци.

Вижте още: "Мениджър Нюз" публикува посланието на Станислава и Ева миналия месец, можете да си го припомните тук

В интервю за Дойче Веле Станислава Куновска, която живее и работи в Лондон, разказва, че „реториката против имиграцията във Великобритания и особено против българските и румънските имигранти, която се засили с наближаването на 1 януари 2014 година,“ е мотивирала нея и г-жа Паунова да напишат писмото. Нещо повече – в края на ноември миналата година авторитетният вестник "Файненшъл таймс" публикува авторска статия от Дейвид Камерън под заглавие „Свободното движение в Европа трябва да бъде по-малко свободно“. По този начин, смята Куновска, министър-председателят "заема позиция, която се противопоставя на най-важните европейски ценности – тези за равенството между страните-членки, за правото на свободно движение и заетост. Това развитие ни изненада и разочарова“, казва тя.

Имигранти с принос

Писмото на двете българки, изпратено и до "Файненшъл таймс" и други европейски и български медии, цитира доклад на Организацията за ккономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според който имигрантите от Европейския съюз във Великобритания, включително българите и румънците, имат принос от 1,02% от брутния вътрешен продукт на страната, тъй като те са по-млади и по-икономически активни от местното население. По същия начин доклад на Европейската комисия заключава, че имигрантите от по-бедни държави-членки на ЕС са "нетни вносители в публичните финанси, имайки по-висок процент на работна активност и прибягвайки по-рядко до социални помощи" в сравнение със средно-статистическия гражданин на приемната страна.

Авторките на писмото припомнят също, че българите и румънците са свободни да пътуват и пребивават в Обединеното кралство от 2007 г. насам и въпреки отпадането на трудовите ограничения през тази година „имигрантите първо трябва да намерят работа, т.е някой трябва да ги наеме.“ По този повод двете българки пишат до Камерън: "Учудваме се, че като яростен привърженик на свободната пазарна икономика Вие не се доверявате на работодателите сами да решат кого да наемат.“

Куновска и Паунова досега не са се сблъсквали със специално отношение заради това, че са български гражданки. "Усеща се обаче, че отношението към страната ни като цяло не е особено позитивно", казва за ДВ Ева Паунова, която работи в Европейския парламент в Брюксел. "Българите в чужбина сме посланици на нашата страна. Затова всичко, което правим, трябва да бъде в посока изграждане на позитивен, силен и значим имидж на страната ни“, казва още тя.

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 26.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.80244
0.554803
CNY
10
2.55955
3.90694
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22747
0.44894
RUB
100
2.9337
34.0866
USD
1
1.7505
0.571265