Затвори

10 типа поведение, неприсъщи на успелите хора

Когато прекарате десетилетия в компанията на изпълнителни директори и бизнес лидери, не може да не забележите кои управленски стилове работят в дългосрочен план и кои не. Забелязал съм, че не присъщите ни качества и личните навици определят дали ще постигнем успех, а поведението.

Какво имам предвид под „поведение”? Как реагирате на продължителния стрес; дали се справяте с отговорностите си; как общувате с другите; какво е отношението ви към клиентите; колко усилия сте готови да положите, за да свършите работата; дали сте фокусирани и дисциплинирани, или разпилени и разсеяни. Нещо такова.

Признавам, че познавам доста сбъркани основатели и главни изпълнителни директори, които в даден момент се радваха на огромен успех. Но рано или късно, когато стресът бе голям, а времената – трудни, поведението им стана деструктивно и, за жалост, повлякоха и бизнеса си към дъното.

Ако искате дългосрочен успех, може би трябва да се погледнете внимателно в огледалото и да видите кои от следните ограничаващи типове поведение ви описват:

1. Наивност. В началото, повечето от нас вярват на всичко. Колкото по-рано се въоръжите със схватливост и скептицизъм, толкова по-големи са шансовете ви да стигнете до върха. Причината е проста – глупците не печелят. Научете се да поставяте всичко, което четете и чувате, под съмнение и вземайте предвид източниците на информация.

2. Паника. Стресовите ситуации са често срещани в света на бизнеса. Нещата рядко се случват по план и в повечето случаи сериозно се объркват. Ако не можете да запазите самообладание в кризисни положения, сте прецакани.

3. Фанатизъм. Страстта е много важна за успеха, но ако прекрачите границата и се превърнете във фанатик, тя ще работи във ваш ущърб. Виждал съм го много пъти. Фанатизмът изкривява представата за реалността, пречи на разума и ви кара да вземате лоши решения.

4. Мързел. Хората, които искат да постигнат велики неща, знаят една фундаментална истина – нужни са постоянство и големи усилия. Затова и тези личности са толкова целеустремени и дисциплинирани. Повечето хора са като ленивците и по тази причина не постигнат нищо. Толкова е просто.

5. Искате всичко веднага. Стив Джобс е казал: „Онова, което отличава успешните предприемачи от неуспешните, е упорството.” Ако не изпитвате страст към работата си, няма да я вършите дълго. В наши дни, твърде много хора искат мигновено удовлетворение, а това няма как да стане.

6. Поддавате се на емоциите. Независимо какви са чувствата, които не можете да преборите – завист, срам, малоценност, – предавайки ги на колегите си и изливайки гнева си върху околните, вие не просто ще развалите вашето и чуждото настроение – има опасност да съсипете и кариерата си.

7. Егоизъм. Ако се държите така, сякаш светът се върти около вас, трябва да имате нужните качества, за да подплатите поведението си. И все пак, прекалената егоцентричност е много вредна. Бизнесът си е бизнес. Целта му не е да задоволява вашите нужди, а тези на клиентите ви. Вие обслужвате тях, а не те вас.

8. Живеете в миналото или бъдещето. Хубаво е да се учим от миналото, но прекаленото вглъбяване в него е деструктивно. По същия начин, няма нищо лошо в планирането и мечтите, свързани с бъдещето, но ако действията ви не са фокусирани върху настоящето, никога няма да реализирате целите си.

9. Безразличие. Фрази като „каквото свърши работа”, „всичко е наред” или „не се тревожи”, не са типични за успелите хора. Последните може да са всякакви, но не и апатични.

10. Свръхчувствителност. Ако критиките на околните ви влудяват и се обиждате от всяка дреболия, ще ви е изключително трудно в света на бизнеса. Не случайно лидерите имат чувство за хумор и скромност – тези две качества са почти задължителни. Не се вземайте на сериозно.

И едно последно нещо. Ако тази статия поражда у вас желание да напишете гневен коментар, сигурно има поне 2 или 3 проблема, върху които трябва да поработите. И все пак, погледнете от добрата страна – поне не сте апатични.

Стив Тобак, управляващ партньор на Invisor Consulting, за Entrepreneur.com

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67854
0.595756
CNY
10
2.50571
3.99088
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21729
0.451001
RUB
100
2.82854
35.3539
USD
1
1.65819
0.603067