Затвори

Едно добро пиво трябва да има минимум 3 см пяна, която да се задържи от 3 до 5 минути

Цвета Гюрова е част от екипа на ЗАГОРКА от 12 години. Има две магистърски степени, едната от които "Инженер-технолог: вино, пиво, високоалкохолни и безалкохолни напитки" от Университета по хранителни технологии - Пловдив. Тя е единственият сертифициран от ХАЙНЕКЕН майстор пивовар в страната.

Ли Сидол с първа победа по Го срещу робота AlphaGo

Южнокореецът Ли Сидол, който е световен шампион по играта Го, успя да победи компютърната програма AlphaGo в четвъртата партия от турнира в Сеул, съобщиха световните информационни агенции.

Победата на Ли Сидол показа, че компютърната програма не е перфектна и има възможности за усъвършенстване.

Днешният мач продължи повече от четири часа и половина. Ли Сидол започна играта лошо, но към края успя да заеме добри позиции.

Резултатът вече е 3:1 за изкуствения интелект. Последният пети мач е насрочен за 15 март. Победителят в турнира обаче вече е известен. Това е изкуственият интелект.

Както беше обявено предварително, в случай че победи компютърът, наградната сума от 1 млн. долара ще бъде дадена за благотворителност. „Дийп майнд”, разработилият програмата филиал на Google, сравни играта Го с „Еверест” на изкуствения интелект.

Мачът предизвика не по-малък интерес от срещата през 1997 г. между световния шампион по шах Гари Каспаров и компютъра Deep blue на IBM, която също завърши с победа на машината.

Ли Сидол е на 32 години и е един от най-великите съвременни играчи на Го. Миналия месец той беше убеден, че ще победи категорично компютъра с 5 на 0 или 4 на 1, припомня БТА. Ден преди началото на турнира обаче той вече имаше съмнения, защото след сеансите за запознаване с програмата осъзна, че тя е „много по-ефикасна”, отколкото мислеше.

След като загуби турнира вчера, той се извини на почитателите си и каза, че се надява на поне една победа.

През октомври м.г. AlphaGo успя да победи трикратния шампион на Европа Фан Хуей, китаец, който живее във Франция. Ли Сидол беше смятан за много по-сериозно препятствие за преодоляване от машина.

Древната китайска игра Го е една от най-сложните, измисляни някога. Тя се играе от двама играчи, които местят черни и бели пулове на разчертана дъска. Целта е да се заемат възможно най-много места и да се блокира противникът. Броят на възможните конфигурации е неизчислим.

Това, което прави постижението на AlphaGo още по-значимо, е че играта е трудна за овладяване от компютри, защото хората разчитат в нея и на интуицията си. Компютърната програма на Google обаче е разработена така, че не само да подражава на хората, а и да измисля нови стратегии, имитирайки човешката интуиция в справянето със сложни задачи. 

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.71685
0.582462
CNY
10
2.48884
4.01794
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.12283
0.471069
RUB
100
2.80235
35.6843
USD
1
1.65762
0.603275