Затвори

Снимка: Guliver / Getty Images

Дрис Оукабир

Снимка: Каталунската полиция

През лятото има засилено присъствие на каталунската полиция в метрото

Снимка: Guliver / Getty Images

Кадър от мястото, публикуван в Twitter /Arturo Fernández

Снимка: Guliver / Getty Images

3 държави разследват скандала със заразените яйца в ЕС

Снимка: publicdomainpictures.net

Държавите, в които са били доставени яйца, заразени с инсектицида фипронил, вече достигнаха 18.

Полша, Ирландия и Италия се присъединиха вчера към страните от ЕС, засегнати от кризата - Швеция, Дания, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Люксембург, Великобритания, Франция, Словакия, Словения и Румъния, заяви Европейската комисия. Днес испанският "Ел Паис" съобщи, че и там е открит яйчен продукт със следи от фипронил, предаде ТАСС. Според властите става дума за 20 тона пастьоризирани яйца, доставени от Франция, но партидата не е стигнала до магазините и ще бъде унищожена. Заразени яйца бяха открити и в Швейцария и дори в Азия, в Хонконг.

ЕК свика заседание заради кризата, съобщи комисарят по здравеопазването Витенис Андриукайтис. Срещата обаче ще е чак в края на септември.

Започнали са три отделни разследвания – в Белгия, Холандия и Долна Саксония (Германия). Още в четвъртък бяха извършени няколко претърсвания при съвместна операция на белгийските и холандските власти. Според холандски медии са задържани двама шефове на предприятието ChickFriend. Заподозрени са 26-има души и компании според прокуратурата в Антверпен.

В Белгия още в края на юли е имало претърсвания, при които са намерени близо „6000 литра забранени продукти“. Кризата със заразените яйца избухна няколко дни по-късно – на 4 август, след като търговската верига Aldi изтегли спешно всички яйца от магазините си в Германия.

Подложено на критики от европейските си съседи, холандското правителство призна за „грешки“ при управлението на кризата.

В Германия, Холандия и частично в Белгия супермаркетите, в които са попаднали заразени партиди, изтеглиха през седмицата милиони яйца. Има съмнения и за замърсяване на продукти, съдържащи яйца – като майонезата.

Националните санитарни власти наредиха на производителите да унищожат заразените яйца и блокираха продажбите на потенциално засегнатите производители. В Белгия е спряна търговията с яйца, животни и торове.

Фипронилът се смята за умерено токсичен за човека по определението на Световната здравна организация. В големи количества е опасен за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза. ЕС успокои, че няма никакъв риск за хората, ако приемат под 0,009 мг/кг за едно хранене или за един ден. За човек с тегло 60 кг това значи 0,54 мг или около 8 от яйцата с най-висока концентрация на фипронил. Рискът от отравяне със замърсените яйца с ниска концентрация на инсектицида е много малък.

В ЕС е забранено използването на фипронил при животни, предназначени за продажба в хранителните магазини. Въпреки това препаратът се използва в много антипаразитни продукти за домашни любимци или за домашна употреба срещу термити и мравки.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72914
0.578322
CNY
10
2.50394
3.99371
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.15175
0.464738
RUB
100
2.81524
35.521
USD
1
1.67208
0.598058