Затвори

3 държави разследват скандала със заразените яйца в ЕС

Снимка: publicdomainpictures.net

Държавите, в които са били доставени яйца, заразени с инсектицида фипронил, вече достигнаха 18.

Полша, Ирландия и Италия се присъединиха вчера към страните от ЕС, засегнати от кризата - Швеция, Дания, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Люксембург, Великобритания, Франция, Словакия, Словения и Румъния, заяви Европейската комисия. Днес испанският "Ел Паис" съобщи, че и там е открит яйчен продукт със следи от фипронил, предаде ТАСС. Според властите става дума за 20 тона пастьоризирани яйца, доставени от Франция, но партидата не е стигнала до магазините и ще бъде унищожена. Заразени яйца бяха открити и в Швейцария и дори в Азия, в Хонконг.

ЕК свика заседание заради кризата, съобщи комисарят по здравеопазването Витенис Андриукайтис. Срещата обаче ще е чак в края на септември.

Започнали са три отделни разследвания – в Белгия, Холандия и Долна Саксония (Германия). Още в четвъртък бяха извършени няколко претърсвания при съвместна операция на белгийските и холандските власти. Според холандски медии са задържани двама шефове на предприятието ChickFriend. Заподозрени са 26-има души и компании според прокуратурата в Антверпен.

В Белгия още в края на юли е имало претърсвания, при които са намерени близо „6000 литра забранени продукти“. Кризата със заразените яйца избухна няколко дни по-късно – на 4 август, след като търговската верига Aldi изтегли спешно всички яйца от магазините си в Германия.

Подложено на критики от европейските си съседи, холандското правителство призна за „грешки“ при управлението на кризата.

В Германия, Холандия и частично в Белгия супермаркетите, в които са попаднали заразени партиди, изтеглиха през седмицата милиони яйца. Има съмнения и за замърсяване на продукти, съдържащи яйца – като майонезата.

Националните санитарни власти наредиха на производителите да унищожат заразените яйца и блокираха продажбите на потенциално засегнатите производители. В Белгия е спряна търговията с яйца, животни и торове.

Фипронилът се смята за умерено токсичен за човека по определението на Световната здравна организация. В големи количества е опасен за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза. ЕС успокои, че няма никакъв риск за хората, ако приемат под 0,009 мг/кг за едно хранене или за един ден. За човек с тегло 60 кг това значи 0,54 мг или около 8 от яйцата с най-висока концентрация на фипронил. Рискът от отравяне със замърсените яйца с ниска концентрация на инсектицида е много малък.

В ЕС е забранено използването на фипронил при животни, предназначени за продажба в хранителните магазини. Въпреки това препаратът се използва в много антипаразитни продукти за домашни любимци или за домашна употреба срещу термити и мравки.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67854
0.595756
CNY
10
2.50571
3.99088
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21729
0.451001
RUB
100
2.82854
35.3539
USD
1
1.65819
0.603067