Затвори

През лятото има засилено присъствие на каталунската полиция в метрото

Снимка: Guliver / Getty Images

Кадър от мястото, публикуван в Twitter /Arturo Fernández

Снимка: Guliver / Getty Images

Фирмата на Божков предложила най-висока цена за Телефонната палата

Фирмата на Васил Божков - „НГ Пропърти“ предложила най-високата цена от участващите в обявения търг за Телефонната палата. Това става ясно от официално съобщение на консултанта по сделката Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. То започва с вестта: "Българската телекомуникационна компания“ избра „НГ Пропърти“ за купувач на Телефонната палата в София.", а по-надолу се пояснява, че договорът за продажба е подписан с участника, предложил най-висока цена.

Процедурата е започнала в началото на март и е премина при засилен интерес с "преобладаващо българско участие.", съобщават още от Forton.

"Кандидатите заявяваха интерес до средата на март, а оферти за предварителен подбор се подаваха до 12 април. Вторият етап на търга с анонимно наддаване се проведе на 19 април.", пише още в съобщението. Консултантът по сделката обаче не посочва колко и кои са били кандидатите "с преобладавощ българско участие".

Продажбата на Телефонната палата е следствие от политиката на БТК за освобождаване от активи, които "не са ключови за дейността на компанията.", поясняват още от Forton.

„БТК избра най-подходящия момент да излезе на пазара с продажбата на Телефонната палата и високият интерес към сделката потвърждава това. В момента пазарът на бизнес имоти е във възходящ цикъл и вярвам, че успяхме да постигнем максимално конкурентна цена за актива“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield Forton. Нито той, нито в комюникето обаче се оповестява договорената цена, която според различни източници е 17.3 млн. евро.

По-рано днес холдингът на Васил Божков излезе с официално съобщение, с което на практика потвърди сделката, но основен акцент в него бяха бъдещите намерения за сградата - да стане музей.

Телефонната палата е сред знаковите сгради в центъра на София. Завършена е през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов и към момента е със статут на паметник на архитектурата.

Сградата е разположена на ключово място на ул. „Гурко“ 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72914
0.578322
CNY
10
2.50394
3.99371
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.15175
0.464738
RUB
100
2.81524
35.521
USD
1
1.67208
0.598058