Затвори

Световната банка прогнозира 2,7 % глобален икономически ръст

Ускоряване на глобалния икономически ръст и корекции нагоре за икономиката на България, прогнозира Световната банка в новия си доклад "Глобални икономически перспективи". 

Българската икономика е отбелязала растеж от 3,5 на сто през миналата година, сочат последните данни на Световната банка. Това е с 1,3 пункта повече спрямо миналогодишните прогнози. Повишени са прогнозите за растежа на икономиката ни за тази и следващата година, с очаквания той бъде по-слаб спрямо тазгодишния. 

Глобалният икономически растеж се очаква да се ускори умерено до 2,7% през 2017 г. след постигнатото следкризисно дъно през миналата година и след като намаляха препятствията пред икономическата дейност за износителите на суровини в нововъзникващите пазари и развиващи се икономики, докато местното търсене остава стабилно сред вносителите на суровини в нововъзникващи пазари и развиващи се икономики, се казва в доклад на Световната банка, публикуван във вторник.

Ръстът в развитите икономики се очаква да достигне 1,8% през 2017 г. според доклада, озаглавен „Глобални икономически перспективи ” от януари 2017 г. Фискалните стимули в ключови икономики, особено в САЩ, биха могли да породят по-значимо ускоряване на местния и глобален растеж от прогнозираното, докато увеличаването на търговския протекционизъм може да има неблагоприятно влияние. Ръстът в развиващите икономики като цяло се очаква да се увеличи до 4,2% през тази година от 3,4% през миналата година при умерен ръст в цените на суровините.

Въпреки това, прогнозата е замъглена от несигурност, свързана с политическия курс в ключови икономики. Продължителен период на несигурност би могъл на удължи бавното възстановяване на инвестициите, възпрепятствайки страни с ниски, средни и високи доходи.

„След години на разочароващ глобален растеж, сме обнадеждени от по-добрите икономически перспективи на хоризонта“, отбелязва президентът на Групата на Световната банка Джим Йонг Ким. „Сега е моментът да се възползваме от набраната инерция и да увеличим инвестициите в инфраструктура и хора. Това е жизненоважно за ускоряването на устойчивия и включващ икономически растеж, необходим за справяне с крайната бедност.“

Докладът анализира притеснителното скорошно забавяне в ръста на инвестициите в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, които формират една трета от глобалния БВП и около три четвърти от световното население и бедните в света. Ръстът в инвестициите спадна до 3,4% през 2015 г. от 10% през 2010 г. и вероятно се е понижил с още половин процент през миналата година.

Забавянето в ръста на инвестициите отчасти представлява корекция на високите предкризисни равнища, но също така отразява пречките за растеж, с които се сблъскват нововъзникващите и развиващи се икономики, включително ниските цени на горивата (за износителите на горива), спадащите преки чуждестранни инвестиции (за вносители на суровини), а също и по-общо дълговото бреме в частния сектор и политическия риск.

„Ние можем да помогнем на правителствата да предлагат на частния сектор повече възможности за инвестиране с увереност, че новият капитал, който той произведе ще може да бъде включен в инфраструктурата на глобалната свързаност,“ каза Пол Ромър, главен икономист на Световната банка. „Без нови улици, частният сектор няма стимули да инвестира в нови сгради. Без нови работни пространства, свързани с нови жилищни пространства, милиардите хора, които искат да се включат в съвременната икономика, ще загубят възможността да инвестират в човешкия капитал, който се придобива с практическа работа.“, поясни той.

Износителите на суровини от нововъзникващи пазари и развиващи се икономики се очаква да отбележат ръст от 2,1% през 2017 г. след почти пренебрежимият ръст от 0,3% през 2016 г. с постепенното възстановяване в цените на суровините и с очакваното възобновяване на растежа в Русия и Бразилия, които излизат от рецесията.

Вносителите на суровини в нововъзникващи пазари и развиващи се икономики обаче, се очаква да отбележат ръст от 5,6% през тази година – малко по-малко от предварителната оценка от 5,7% за 2016 г.

Очаква се Китай да продължи забавянето на растежа си до 6,5%. Въпреки това, цялостната перспектива за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики е отслабена от плахата международна търговия, потиснатите инвестиции и слабия ръст на производителността.

Сред развитите икономики, ръстът в САЩ се очаква да се засили до 2,2% с набирането на инерция в преработващата промишленост и ръста на инвестициите след слабите резултати през 2016 г. Докладът разглежда начините, по които предложените фискални стимули и други политики в САЩ биха могли да повлияят на глобалната икономика.

„Поради извънредно голямата роля на САЩ в световната икономика, промени в политическия курс на страната може да имат значителни ефекти в глобален аспект. По-експанзивни фискални политики биха могли да доведат до засилване на икономическия ръст в Съединените щати и по света в краткосрочен план, но промени в търговията или други политики биха могли да компенсират   тези придобивки,“ каза Айхан Козе, директор икономически перспективи за развитие в Световната банка. „Повишената политическа несигурност в големи икономики може да има негативно влияние върху глобалния растеж.“

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 22.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.79979
0.55562
CNY
10
2.56257
3.90233
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2183
0.450796
RUB
100
2.92866
34.1453
USD
1
1.75112
0.571063