Затвори

БСП иска анкетна комисия за водата с уран

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

"БСП за България" ще внесе подписи за създаване на специална анкетна комисия във връзка с въпроса за урана във водата, но не само за Хасково, но и за цяла България. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в пленарната зала, след като Народното събрание изслуша министрите на здравеопазването, на околната среда и на регионалното развитие и благоустройството относно предприетите мерки за гарантиране здравето на населението. Президентът Румен Радев пък на свой ред окачестви ситуацията като "повторение на синдрома "Чернобил".  Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората. Това е недопустимо, посочи той след среща с  с областния управител на Хасково Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов.  За проблема се е знаело още от септември миналата година, а излиза наяве едва сега, заяви още държавният глава и обобщи: "Информация за проблема с водата на град Хасково, крита от хората, за мен е повторение на синдрома "Чернобил". Той похвали служебното правителство и местната власт, че са предприели адекватни действия  и увери, че се полагат всички усилия да се ограничи въздействието на замърсителите и да се намерят технически решения за справяне с проблема.

Държавният глава прогнозира, че ще има проблеми с водоснабдяването в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност продължават от два до четири месеца. Това ще продължи до лятото, а дотогава трябва да се търсят екстрени решения, така че да не се допуска воден режим в Хасково и гражданите да имат вода, която отговаря на стандартите, каза Радев.

Общо около 10 хиляди души са засегнати от спирането на водата в помпени станции 1 и 2 в Хасково, водоноски действат в 12 пункта на града, докладва министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов в парламента.  Той отбеляза, че в доклада за 2016 г. няма притеснителни данни за водата в Хасково.

Веднъж годишно министерството на околната среда и водите прави анализи за алфа, бета активност и естествен уран, съобщи екоминистър Ирина Костова. Обикновено, тези анализи се правят в края на текуща година и всеки януари са публично достояние, добави тя. Костова обясни още, че ако пробата се взема през октомври, резултатите се обявяват през януари, когато се правят редовните тримесечни отчети на министерството и тогава при установяване на превишение, се издава заповед за информирани на компетентните органи. Въпросните тримесечни отчети са публично достояние и всеки един гражданин може да види всички резултати по над 200 показателя, които се анализират, допълни тя.

 Екоминистърът съобщи още, че са назначени нови пет мониторингови точки в Хасково. От МОСВ са извършени 44 анализа, 7 от тях за подземните води показват отклонения, превишенията са в Помпена станция 1 и 2 и станция "Узунджово", посочи тя. Очакваме анализа на пробите, взети на 20 април, добави Костова.

Здравният министър Илко Семерджиев пък увери, че към момента няма риск за хората в Хасково. Той очаква днес да получи и доклад с окончателни данни и оценки на ситуацията. Той уточни, че са поканени дори експерти на СЗО за оценка на ситуацията и оказване на техническа помощ на място. От тях се очква и да формулират предложения за трайни решения.

След изслушването на всички отчети Нинова обвини служебният кабинет, че е замел следите на предишното правителство. "Гражданите разбраха, че има превишение на нормите на уран във водата, но не е опасно, не е опасно, но водата е спряна, не се знае какъв е ефектът върху здравето на хората", коментира тя и допълни, че информация за подобни проблеми има и от Варненско.

БСП ще настоява да се поставят въпросите къде в цялата страна има такива проблеми, кой трябва да контролира консервирането и наблюдението на урановите мини, какво е отражението върху здравето на хората. "Ще поставим ли въпроса за политическата отговорност, министрите Петър Москов, Ивелина Василева и Лиляна Павлова ще носят ли отговорност за мълчанието си", попита Нинова.

В отговор, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че днешното изслушване на министрите по темата за замърсената с уран вода в Хасково е "опит трибуната на НС да се превърне в народен съд. Вярвам, че има институции, които ще стигнат до истината и виновните ще бъдат наказани", посочи той.

Добрев предложи още служебното правителство спешно, още следващата сряда да отпусне с постановление около 2 млн. лв. на общината в Хасково, за да започнат по най-бързия начин нови сондажи, възстановяване на водопроводите и други дейности.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631