Затвори

Борсите в Азия бележат ръст, валутите са в очакване на Тръмп

Снимка: Shutterstock 

Азиатските борси показаха добри резултати в сряда, но търговията с валута бе изненадващо спокойна, предвид предстоящата първа пресконференция на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, пише DailyFX.

Инвеститорите предпочетоха да бъдат по-внимателни в своите залози, имайки предвид факта, че речта на Тръмп ще дойде след затварянето на пазарите.

В Токио, индексът Nikkei 225 отбеляза повишаване, след ръст на щатския долар спрямо японската йена. Добрите новини за японската икономика дойдоха в късните часове на търговската сесия, след като стана ясно, че двата водещи национални индекса са достигнали връхни точки за 2016 година през месец ноември.

От друга страна, стоковите и валутните пазари привидно игнорираха преминаването на китайски самолетоносач и флот през Тайванския проток, на връщане от военно упражнение.  

В крайна сметка, валутните пазари бяха по-апатични от капиталовите пазари. Щатският долар поскъпна спрямо основните валути, докато двойката USD/JPY е на път да покрие загубите от последните два дена.  

Вниманието на инвеститорите обаче бе изцяло концентрирано върху новия американски президент. Пазарите тръпнат в очакване на нова информация относно политиката на Доналд Тръмп. Вероятността да получат нещо повече от общи рамки за новия финансовия план на президента, по време на пресконференцията в сряда, е ниска, но това не е достатъчно, за да държи ръцете н инвеститорите далече от търговските борси.   

В месеците след изненадващата победа на Тръмп витаеше идеята, че той е човек, който ще застане зад огромни фискални разходи. От тук се стигна и до рекорден скок в американските акциите, както на национално така и в световно ниво, и невиждани за последната година нива при зелените пари.

Британският паунд продължава да изпитва трудности, след повишените опасения за  „твърд Брекзит“, но настоящата му позиция срещу долара(1,21 долара за паунд) изглежда стабилна. От предстоящия ден се очаква до донесе изобилие от информация за икономиката на Обединеното кралство, като на първо място са данните за производството през месец ноември.  

Тази информация може да изглежда малко остаряла и не до там валидна, имайки предвид събитията след този период, но един евентуален ръст в индустриалния сектор, мотивиран от  по-ниската стойност на валута, може да бъде временно облекчение за британската икономика.   

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 22.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.79979
0.55562
CNY
10
2.56257
3.90233
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2183
0.450796
RUB
100
2.92866
34.1453
USD
1
1.75112
0.571063