Затвори

8 държави поискаха спешна среща в ООН за Йерусалим

Документът, с който Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел.

Снимка: Guliver / Getty Images

Осем държави - 4 европейски, 2 южноамерикански и 2 африкански, поискаха спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН след решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви едностранно Йерусалим за столица на Израел.

"Мисиите на Боливия, Египет, Франция, Италия, Сенегал, Швеция, Великобритания и Уругвай настояха пред японското председателство на Съвета за сигурност да организира среща по спешност с експозе на генералния секретар преди края на седмицата“, оповести дипломатическата мисия на Швеция.

Статутът на Йерусалим може да бъде определен само с преки преговори между евреите и палестинците, заяви малко сред изявлението на Тръмп генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и подчерта, че не одобрява едностранната мярка.

Няма алтернатива на решението за две държави със столица Йерусалим на Израел и на Палестина, заяви Гутериш.  

Боливийският посланик Саша Солис подчерта, че американското едностранно решение е опасно и безразсъдно, противоречи на международното право и на резолюциите на Съвета за сигурност. Това е заплаха не само за мирния процес, но и за мира и сигурността в света, коментира дипломатът.

Междувременно палестинските политически партии призоваха вчера за стачки и протестни събрания против решението на Тръмп. Палестинското движение „Хамас” обяви, че Доналд Тръмп е отворил вратите на ада. Палестинският министър на образованието издаде заповед, че днес ще бъде неучебен ден и помоли преподавателите, гимназистите и студентите да участват в протестните събрания в ивицата Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим.

Израелският премиер Бенджамин Нетаняху заяви, че това е исторически ден. По думите му решението на Тръмп няма да промени нищо по отношение на светите места на трите големи монотеистични религии в Йерусалим и потвърди ангажимента на израелските власти да поддържат това статукво.

Саудитска Арабия заяви тази нощ, че решението на Тръмп е „неоснователно и безотговорно“. Изявлението на кралския двор припомня, че е предупредил за опасните последици, които ще има преместването на американското посолство в Йерусалим.

Според Рияд решението е голяма крачка назад в усилията за напредък на мирния процес и нарушава позицията на неутралитет на САЩ по отношение на Йерусалим. Саудитска Арабия добави, че се надява американската администрация да се откаже от решението и уважи волята на международната общност.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631