Затвори

Първи випуск за дуално обучение влезе в Нестле България

Първите ученици, които ще започнат практика във Фабрика София за шоколадови изделия и бисквити на Нестле България  

Петима десетокласници от ПГМЕ „Н. Й. Вапцаров“ от специализираната паралелка за дуално обучение в гимназията започват практика в Нестле България. Техни съученици от същата паралелка ще започнат практики в други фирми и предприятия, които подкрепят въведения у нас по швейцарски модел проект ДОМИНО* за дуално образование. Десетокласниците от училищата, обхванати от проекта тази година на практика са първият випуск на проекта за дуално обучение и ще имат по един работен ден в реални условия. От следващата година ще учат три дни и ще работят два, а в дванадесети клас работните им дни във фирми и предприятия ще станат три, със заплащане по договор. До приключването на проекта през 2019 г. в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и поне 10 професии, стана ясно на специално събитие днес във Фабрика София за шоколадови изделия и бисквити на Нестле България, с което бе отбелязан старта на практическите обучения по проекта ДОМИНО.

Нестле има голям опит в прилагането на дуалното образование по света и има амбицията да приложи изцяло този опит в България. "От дълги години работим за развиването на конкурентоспособността на младите хора, защото наистина вярваме, че така се грижим за бъдещето. В края на миналата година Нестле Груп анонсира нов ангажимент по паневропейската си инициатива "Алианс за младежта" да създаде над 35 хил. нови работни места за младежи до 2020 година. В България изпълняваме този ангажимент през проекта ДОМИНО", заяви Емануел Артур, изпълнителен директор на Нестле България.

В рамките на провеждащата се в момента Седмица на дуалното образование в София и в цяла Европа, Нестле България отвори врати за ученици и техни родители от ПГМЕ „Н.Й. Вапцаров“, които ще се обучават в компанията. Те разгледаха ключовите места във фабриката, където ще протече тяхната практика и разказаха за своите очаквания и надежди за успешна бъдеща реализация в компанията. Предприятието има нужда от електротехници и затова първите гимназисти, които ще започнат практическо овладяване на професионални умения под менторско ръководство, ще бъдат ориентирани именно в това направление. След три години бъдещите електротехници ще се разделят с ученическата скамейка с удостоверение за завършено дуално обучение по швейцарски модел „учене чрез работа“, което допълва дипломите им за средно образование и сертификат за професионална квалификация за електротехник, специалност “Електрообзавеждане на производството“. Това ще разкрие пред тях множество перспективи за развитие в най-голямата компания за храни и напитки в света.

***
Повече за Нестле България:

Нестле има дългосрочни традиции в подкрепата и наемането на млади хора на работа и вече над 20 години развива стажантските си програми. В рамките на инициативата „Нестле се нуждае от младите хора“ в България над 300 младежи под 30-годишна възраст имаха възможността да започнат постоянна работа или стаж на различни нива и в различни отдели на компанията за периода 2014-2016 г. Нестле България пое ангажимент да продължи със стажантските програми, обучения и подготовка за работа до 2020 г., като предложи възможности за работа и учене на още над 300 млади хора.

В глобален план до 2020 г. Nestlé ще предложи на младите хора 15 000 стажантски програми и обучения като част от цялостния си ангажимент да осигури 35 000 работни места за младежите в Европа, Близкия Изток и Северна Африка. В Европа компанията вече е осигурила над 32 000 възможности за работа и стаж, надхвърляйки първоначалната си цел от 20 000.

***

*Повече за проекта ДОМИНО

С общ бюджет от 3,5 млн. швейцарски франка проектът ДОМИНО – „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“, подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария. Страната има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година ще се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три – ще работят със заплащане по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование. До приключването на проекта през 2019 г. в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и поне 10 професии.

 

 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631