Затвори

5 неща, които могат да бъдат и актив, и пасив

Стойне Василев е независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Има много хора в България, които предпочитат да спестят 1 лев, вместо да го похарчат и това да им донесе ползи за 5 лева в бъдеще. Именно това е разликата между активите и пасивите, които купуваме, а също и между бедните и богатите (като възможности и мислене) хора. В тази статия ще ви разкажа за 5 неща, които може да са и инвестиции, и обикновени разходи. Зависи как ги използваме.

1.Мобилен телефон

Когато си купуваме последен модел смартфон от висок клас на известна марка си мислим, че всичко е в реда на нещата и той ни „трябва“, защото (изберете си едно или няколко от следните оправдания): „Заслужил съм си го“ / “Всички имат такъв“ / “Какво пък толкова – ще го взема на изплащане“ / „Трябват ми точно тези функции, а в другите телефони ги няма“.

В този случай бъркаме нужда и желание, защото имаме нужда от надеждна връзка, дадени параметри и удобен дизайн, но искаме да впечатлим другите, да си повишим самочувствието, да не се делим от групата или нещо друго. Всъщност, не знам кога се учи в училище разликата между двете, но след 3-годишна възраст е добро време да започнем да обясняваме на децата си каква е разликата между „нужда“ и „желание“. Това ще им спести хиляди левове през живота им и ще ги направи доста по-успешни.

И така, ако просто искаме да си купим нещо, по-добре е да го направим, а мозъкът ни ще измисли оправдания за покупката. За да е истински актив обаче, един мобилен телефон трябва да има функциите и характеристиките, които ни трябват, за да може да ни е максимално полезен в работата или бизнеса ни. Всичко останало е детинско и си хвърляме парите на вятъра в бързо обезценяващи се пасиви, което ни прави по-бедни.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Елена Дречева е изпълнителен директор на "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България" ЕООД от 2005 г. Завършила е стопанско управление и международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в ИТ сектора повече от 17 години. Снимка: Юлиян Донов

Манипулацията е лесна за прилагане, ефектът настъпва много бързо, още след първата процедура и е дълготраен, казва д-р Юлиан Йорданов, хирург в Първа градска болница и главен лекар в Clínica Liberty България

тол система

Снимка: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.10.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.10.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6865
0.592944
CNY
10
2.50052
3.99917
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18229
0.458234
RUB
100
2.88182
34.7003
USD
1
1.65496
0.604244