Затвори

Борсите по света се стабилизираха

Технологичният индекс NASDAQ отново приключи на червено през миналата седмица, но загубите му бяха значително по-малки спрямо предходната. Големите компании отново бяха под натиск, като най-силен спад отчетоха книжата на Apple. Нейните акции загубиха над 4% за седмицата, а подобни разпродажби имаше само при производителите на чипове. Тяхната тежест в индексите обаче не беше толкова голяма, за да ускори спада на NASDAQ и да притесни допълнително инвеститорите с началото на дългоочакваната корекция.

Индексът S&P 500 се покачи слабо благодарение на индустриалните акции, секторът на здравеопазването и големите петролни компании. Корпоративната новина, която се отрази най-силно на пазара, стана покупката на верига хранителни магазини от онлайн търговеца Amazon.

Сделката ще засили не само конкуренцията в продажбите на хранителни стоки, но и ще позволи на Amazon да разшири присъствието си още по-силно в търговията на дребно. Акциите на големите вериги магазини паднаха с по 5-7%, защото се очаква маржовете на печалбите им да намалеят още повече. Най-големият конкурент на закупената от Amazon компания поевтиня с 27%.

Централните банкери в САЩ повишиха лихвения процент, както се очакваше, но намеренията им да запазят политиката на постепенно прекратяване на стимулите не се отрази на фондовия пазар.

Европейските индекси също не отчетоха съществена промяна през миналата седмица. Резултатите от изборите във Франция не се разминават съществено с очакванията, като комфортното мнозинство на партията на новия президент Емануел Макрон може да подкрепи лек растеж на борсата в страната. 

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 27.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 27.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.79714
0.55644
CNY
10
2.5449
3.92943
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21323
0.451828
RUB
100
2.93876
34.028
USD
1
1.7342
0.576635