Затвори

Доларът остава под натиска на централните банкери

Еврото се задържа над равнището от 1.14 долара през изминалата седмица, която беше изпълнена с важни икономически новини и с още по-значима информация от централните банкери.

Вниманието на инвеститорите остава най-вече насочено към промяната в монетарната политика в САЩ, защото се очакваше да има забавяне в темповете на повишаване на лихвите. В същото време Федералният резерв трябва да продава ценните книжа, които натрупа през последното десетилетие на стимулиране на икономиката и финансовата система.

Доларът загуби позиции, защото председателят на Федералния резерв Джанет Йелън не прозвуча достатъчно агресивно пред законодателите в САЩ по отношение на повишаването на лихвите и опасността от инфлация. Тези й опасения обаче бяха потвърдени в петък, когато данните за ръста на цените се оказаха по-слаби от прогнозите. Освен това има намаление на продажбите на дребно, което за пореден път показва забавянето на щатската икономика и няма да притиска централната банка с повишаването на лихвите.

Слабите данни в края на европейската търговия в петък не помогнаха съществено на еврото и единната валута се покачи само до 1.1450 долара. Канадският долар успя да се покачи много по-забележимо срещу щатската валута след повишението на лихвата в страната.

От Великобритания също идват сигнали за евентуална промяна на лихвата, а инвеститорите ще следят внимателно и заседанието на Европейската централна банка за по-ясна насока на политиката й.

Именно тук се крие най-голямата въпросителнапред еврото, защото ЕЦБ няма намерения да променя скоро стимулите, но валутният пазар не счита така. Заседанието на банкерите в четвъртък може да обърне посоката на еврото и курсът да се стабилизира до края на лятото.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня
Последно видео
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.07.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.07.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.76982
0.565029
CNY
10
2.48208
4.02888
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.1826
0.458169
RUB
100
2.85034
35.0835
USD
1
1.67998
0.595245