Затвори

Инвеститорите се връщат към фондовите борси

Предпразничните настроения на фондовите борси не бяха много позитивни, но инвеститорите събират кураж за още един етап на покачване на индексите. Това се видя най-отчетливо при старта на търговията след почивните дни в САЩ.

Ръстът на Уолстрийт игнорира притесненията, че щатската икономика навлиза в труден период и че очакваните стимули за растежа няма да станат факт. Такива доказателства не липсваха. Пазарът трябваше да преглътне данните за влошаването на търговията на дребно, които не само изостанаха от прогнозите, но и резултатите за предходните два месеца бяха ревизирани надолу.

Щатската икономика губи подкрепата на потребителското търсене, а процесите на дефлация отново се връщат на дневен ред. Това вероятно ще накара централните банкери да не бързат с повишаване на лихвите. Още повече че президентът Доналд Тръмп даде ясен знак, че не поддържа политиката на нормализиране на лихвите.

Напрежението около Северна Корея не се отрази съществено на цените на акциите, като инвеститорите не очакват ескалация на засега дипломатическия конфликт. Те предпочитат да се фокусират върху корпоративните отчети.

По-слабо се представиха акциите от финансовия сектор, водени от близо 4% поевтиняване през седмицата на книжата на щатската банка Wells Fargo, която продължава да усеща негативните ефекти от скандала през миналата година. Wells Fargo отчете по-добра печалба от прогнозите, но приходите й се оказаха значително под очакванията. Другите две големи банки JPMorgan Chase и Citigroup оповестиха силен ръст на годишна база, благодарение на приходите от търговски операции. Книжата им не поскъпнаха и това не е добър сигнал, когато циклично силните акции изостават от пазара.

Петролният сектор също се оцвети в червено. Нагоре бяха акциите от комуналните услуги и други нециклични сектори, които досега изоставаха от растежа. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 26.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.80244
0.554803
CNY
10
2.55955
3.90694
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22747
0.44894
RUB
100
2.9337
34.0866
USD
1
1.7505
0.571265