Затвори

Искате да сте богати? Изкарайте 10 лева за начало

Стойне Василев е сертифициран финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

 

Срещам се с доста хора, за които пасивните доходи са се превърнали във фикс идея. Те отделят много часове в разсъждения и разговори как да станат милионери, без да правят нищо на практика. Конфуций е казал, че и най-дългото пътешествие започва с една, единствена крачка. Това важи и за пътя към богатството.

Богатите не работят за пари

Един от най-важните уроци в книгата на Робърт Кийосаки „Богат татко, беден татко“ е, че богатите не работят за пари, а парите работят за тях. В книгата, първоначално невръстните Робърт и неговия приятел Майк работят при богатия татко само за десет цента на час, което е било много ниско възнаграждение дори през 1956 година. Когато разбира за това, истинският баща на автора е възмутен от „експлоатацията на детския труд“ и му казва да поиска повишение или да напусне, ако не го получи.

Точно това правят и повечето хора – търсят причината за финансовите си затруднения извън себе си – в работодателите си, в държавата или в родителите си. Мислят си, че малко по-високата заплата ще реши всичките им проблеми. Това не се случва и те попадат в една омагьосана въртележка, в която се въртят ден след ден, водени от своя страх да не останат без доходи и от своята алчност да притежават повече вещи.

Следващото нещо, което богатия татко кара да правят малките момчета е да работят без пари (дори без тези 10 цента на час). Едва тогава те започват да търсят и да виждат възможности, за да изкарат много повече пари, отколкото като „служители“. Двамата с Майк взимат безплатни комикси от боклука и правят своеобразна „библиотека“, в която всяко дете може да ги чете срещу 10 цента за 2 часа. По този начин нашите герои са печелили по 10 долара на седмица, без да работят някъде.

Дори историята да е измислена (авторът твърди, че е истинска), това е един добър урок как да излезем извън рамките на мисленото „Х часове работа за Х лева“. Нека помислим за миг - ако не съществуваше понятието „служител“ (защото само преди 200 година то наистина не е съществувало) и нямаше работодатели, как щяхме да изкарваме парите си?

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Елена Дречева е изпълнителен директор на "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България" ЕООД от 2005 г. Завършила е стопанско управление и международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в ИТ сектора повече от 17 години. Снимка: Юлиян Донов

Манипулацията е лесна за прилагане, ефектът настъпва много бързо, още след първата процедура и е дълготраен, казва д-р Юлиан Йорданов, хирург в Първа градска болница и главен лекар в Clínica Liberty България

тол система

Снимка: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.10.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.10.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69468
0.590082
CNY
10
2.49755
4.00392
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.17762
0.459217
RUB
100
2.86869
34.8591
USD
1
1.65272
0.605063