Затвори

Искате да сте богати? Изкарайте 10 лева за начало

Стойне Василев е сертифициран финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

 

Срещам се с доста хора, за които пасивните доходи са се превърнали във фикс идея. Те отделят много часове в разсъждения и разговори как да станат милионери, без да правят нищо на практика. Конфуций е казал, че и най-дългото пътешествие започва с една, единствена крачка. Това важи и за пътя към богатството.

Богатите не работят за пари

Един от най-важните уроци в книгата на Робърт Кийосаки „Богат татко, беден татко“ е, че богатите не работят за пари, а парите работят за тях. В книгата, първоначално невръстните Робърт и неговия приятел Майк работят при богатия татко само за десет цента на час, което е било много ниско възнаграждение дори през 1956 година. Когато разбира за това, истинският баща на автора е възмутен от „експлоатацията на детския труд“ и му казва да поиска повишение или да напусне, ако не го получи.

Точно това правят и повечето хора – търсят причината за финансовите си затруднения извън себе си – в работодателите си, в държавата или в родителите си. Мислят си, че малко по-високата заплата ще реши всичките им проблеми. Това не се случва и те попадат в една омагьосана въртележка, в която се въртят ден след ден, водени от своя страх да не останат без доходи и от своята алчност да притежават повече вещи.

Следващото нещо, което богатия татко кара да правят малките момчета е да работят без пари (дори без тези 10 цента на час). Едва тогава те започват да търсят и да виждат възможности, за да изкарат много повече пари, отколкото като „служители“. Двамата с Майк взимат безплатни комикси от боклука и правят своеобразна „библиотека“, в която всяко дете може да ги чете срещу 10 цента за 2 часа. По този начин нашите герои са печелили по 10 долара на седмица, без да работят някъде.

Дори историята да е измислена (авторът твърди, че е истинска), това е един добър урок как да излезем извън рамките на мисленото „Х часове работа за Х лева“. Нека помислим за миг - ако не съществуваше понятието „служител“ (защото само преди 200 година то наистина не е съществувало) и нямаше работодатели, как щяхме да изкарваме парите си?

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 26.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.80244
0.554803
CNY
10
2.55955
3.90694
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22747
0.44894
RUB
100
2.9337
34.0866
USD
1
1.7505
0.571265