Затвори

Стотици испанци и туристи запазиха минута мълчание вчера в памет на жертвите на терористичния акт.

Снимка: Guliver / Getty Images

 

Барселона

Снимка: Guliver / Getty images

Снимка: Guliver / Getty Images

Дрис Оукабир

Снимка: Каталунската полиция

През лятото има засилено присъствие на каталунската полиция в метрото

Снимка: Guliver / Getty Images

Кадър от мястото, публикуван в Twitter /Arturo Fernández

Снимка: Guliver / Getty Images

Кой е най-големият ни пасив?

Стойне Василев е сертифициран финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Има един въпрос, който задавам на всичките си обучения – „Кой е най-големият ви актив? Вашето жилище, вашата кола, вашите инвестиции или нещо друго?“. Повечето от участниците се досещат накъде вървят нещата, но само няколко се престрашават и казват „Аз съм най-големият ми актив“.

Това е добър отговор и много хора мислят по същия начин. Като знаем това, решението е просто – да инвестираме на първо място в себе си, за да подобрим способността си да генерираме повече пари. Но това ли е всичко? Има ли нещо, което ни убягва в тези разсъждения?

Актив или пасив

Всеки иска да получава доходи, без да прави нищо, но от активната ни дейност може да изкараме много повече пари. Ще ви дам един прост пример. Ако имаме половин милион лева, може да си докараме около 15 000 лева пасивни приходи на година, ако инвестираме в акции, които ни носят дивиденти. Това не е малко, но почти всеки от нас може да изкарва повече от 1250 лева на месец като заплата, без да има толкова голяма сума и да влага парите си някъде.

Ами, ако работим много, развиваме се и заплатата ни стане 2000 лева (което е напълно възможно)? Това са 24 000 лева на година. При 3000 лева месечна заплата сумата става 36 000 лева годишно и т.н. Ако инвестираме в себе си и своя потенциал за генериране на приходи, ще печелим повече всяка година. Звучи твърде добре, за да е истина, нали?

Ако ви кажа, че ние НЕ сме най-големият актив, който притежаваме, а всъщност, сме най-големият ни пасив. „Как така?!?“. Сега ще разберете за какво говоря. Робърт Кийосаки казва, че всяко нещо, което слага пари в джоба ни, е актив, а всяко нещо, което вади пари от него, е пасив. Просто понятие, което може да се тълкува по много начини и не всеки разбира.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73282
0.577094
CNY
10
2.49685
4.00505
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.14483
0.466237
RUB
100
2.80485
35.6525
USD
1
1.66595
0.600258