Затвори

Лек превес на акциите в Европа

Борсите в САЩ и Европа отново не отчетоха съществена промяна за изминалата седмица, но книжата на Стария континент се представиха по-добре. Инвеститорите не купуват активно щатските акции, но и не се наблюдава засилване на натиск от страна на продавачите.

Индексите стоят много близо до рекордните си стойности, като движението им от началото на март е подобно на лятната ниска активност през август. Тогава имаше известно намаление на цените на акциите в последствие и сега също е по-вероятно да има изтегляне на печалби и преструктуриране на портфейлите към компании, които са по-устойчиви на повишаването на лихвите или печалбите им растат силно. Секторите със спад през изминалата седмица в САЩ бяха финансите и здравеопазването.

Повишаването на лихвите от Федералния резерв не се отрази съществено на индексите, защото вече беше оценено от пазара и централните банкери не дадоха ясен сигнал, че ще ускорят съществено процеса на нормализирането им. Данните за инфлацията покриха прогнозите, като стабилизирането на цената на петрола около 50 долара ще облекчи ефекта му върху цените и няма да принуждава банкерите да бързат с повишаване на лихвите.

Европейските индекси отчетоха малко по-силно представяне, но основните пазари се ограничиха с не повече от 1% покачване за седмицата. В Германия падаха най-силно книжата на производителите на автомобили и на Deutsche Bank. Финансовата институция ще увеличава капитала си на по-ниска цена от пазарната, което допълнително може да свали акцията й.

Противоречивите новини за изборите във Франция нямаха отражение върху борсата в страната. Инвеститорите в Европа игнорираха и последните събития около излизането на Великобритания от ЕС.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.80244
0.554803
CNY
10
2.55955
3.90694
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22747
0.44894
RUB
100
2.9337
34.0866
USD
1
1.7505
0.571265