Затвори

Стотици испанци и туристи запазиха минута мълчание вчера в памет на жертвите на терористичния акт.

Снимка: Guliver / Getty Images

 

Барселона

Снимка: Guliver / Getty images

Снимка: Guliver / Getty Images

Дрис Оукабир

Снимка: Каталунската полиция

През лятото има засилено присъствие на каталунската полиция в метрото

Снимка: Guliver / Getty Images

Кадър от мястото, публикуван в Twitter /Arturo Fernández

Снимка: Guliver / Getty Images

Лек превес на акциите в Европа

Борсите в САЩ и Европа отново не отчетоха съществена промяна за изминалата седмица, но книжата на Стария континент се представиха по-добре. Инвеститорите не купуват активно щатските акции, но и не се наблюдава засилване на натиск от страна на продавачите.

Индексите стоят много близо до рекордните си стойности, като движението им от началото на март е подобно на лятната ниска активност през август. Тогава имаше известно намаление на цените на акциите в последствие и сега също е по-вероятно да има изтегляне на печалби и преструктуриране на портфейлите към компании, които са по-устойчиви на повишаването на лихвите или печалбите им растат силно. Секторите със спад през изминалата седмица в САЩ бяха финансите и здравеопазването.

Повишаването на лихвите от Федералния резерв не се отрази съществено на индексите, защото вече беше оценено от пазара и централните банкери не дадоха ясен сигнал, че ще ускорят съществено процеса на нормализирането им. Данните за инфлацията покриха прогнозите, като стабилизирането на цената на петрола около 50 долара ще облекчи ефекта му върху цените и няма да принуждава банкерите да бързат с повишаване на лихвите.

Европейските индекси отчетоха малко по-силно представяне, но основните пазари се ограничиха с не повече от 1% покачване за седмицата. В Германия падаха най-силно книжата на производителите на автомобили и на Deutsche Bank. Финансовата институция ще увеличава капитала си на по-ниска цена от пазарната, което допълнително може да свали акцията й.

Противоречивите новини за изборите във Франция нямаха отражение върху борсата в страната. Инвеститорите в Европа игнорираха и последните събития около излизането на Великобритания от ЕС.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73282
0.577094
CNY
10
2.49685
4.00505
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.14483
0.466237
RUB
100
2.80485
35.6525
USD
1
1.66595
0.600258