Затвори

Най-много депресии при малкия бизнес

Акад. проф. д-р Иван Миланов, дмн, завършва медицина във ВМИ, София през 1981 г. Работи като участъков терапевт в Общинска болница гр. Своге. През 1983 г. започва работа като асистент по клинична електромиография в Медицинска Академия (ИСУЛ). От 1984 г. работи в отделение по дегенеративни и демиелинизиращи заболявания на Специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия “Св. Наум”. Придобива клинична специалност по неврология през 1986 г. През 1997 г. е избран за  доцент по неврология и началник отделение, а от 2001 г. е професор и изпълнителен директор на Университетската болница “Св. Наум”. През 2004 – 2008 година е зам. ректор на Медицински университет – София. През 2012 г. е избран за член кореспондент, а през 2015 г. – за академик на Българска Академия на Науките. От 1990 г. е доктор по медицина, а от 1998 г. – Доктор на медицинските науки. Специализира двигателни нарушения в Канзаският университет – САЩ, Kansas city, Kansas при проф. W. Koller. Специализира и по проблемите на главоболието в Университета на гр. Pavia – Италия при проф. G. Nappi и проф. G. Sandrini.

Има над 550 научни публикации, голяма част от тях  в престижни западни списания. Неговите публикации са цитирани над 2500 пъти в престижни западни научни издания. Автор е на повече от 60 монографии и учебници по неврология. Има съвместни научни разработки с колективи от Университета на гр. Pavia и от Канзаския университет.

Член е на Ню-Йоркската академия на науките (NYAS), на Международната асоциация за изучаване на болката (IASP) и на Световната асоциация по двигателни нарушения (Movement Disorders Society). Член е на панелите по неврология, по главоболие и по множествена склероза на Европейската Академия по Неврология (EAN) и на бордовете на Европейското дружество по главоболие (EHS), Дунавската неврологична асоциация, на съвета на Европейския комитет за лечение и проучвания на множествената склероза (ECTRIMS) и на Научния комитет на Дружество за изучаване на невропротекция и невропластичност (SSNN). Председател е на Българското дружество по неврология, Българската асоциация по двигателни нарушения и множествена склероза, Българската асоциация по клинична електромиография и евокирани потенциали и на дружеството по главоболие и болка. Заместник председател на Българската асоциация по невропротекция и невродегенерация. Член на управителния съвет на „Българска сърдечна и съдова асоциация“.

Носител на международната награда “Kauchtschischvilli” на Световната асоциация по главоболие за 1996 г. Носител е на наградата “Проф. Д-р Константин Чилов” за 2005 и 2009 г., „Панацея златна” за 2009 година и Signum Laudis I степен Aesculapius през 2016 година.

 

 

- Академик Миланов, ако един човек работи много, непрекъснато е в стрес, преследва трудни, понякога непостижими задачи, по-податлив ли към психически заболявания? 

- Прекаленото натоварване без адекватна почивка, особено когато се работи с много хора, води до стрес. Стресът сам за себе си не е негативно явление, ако не премине определени граници и води до дистрес. Тези граници са много индивидуални. Хроничният стрес или дистрес напоследък в пресата се нарича “синдром на изпепеляване”. Развиват се депресии и панически разстройства, които изключително много влошават качеството на живот на хората.

- В момента психически здрава ли е българската нация?

-Не може да се определя психичното здраве на една нация като цяло. Тя е сбор от индивиди, всеки със своите индивидуални предразположения към различни заболявания. Трябва да отбележа, че с истинските психични болести се занимават психиатрите, а аз като невролог имам поглед върху депресивните и панически разстройства, защото тези хора се страхуват да посещават психиатър и предпочитат да бъдат лекувани от невролог.

- Имате ли обяснения за агресията, която става твърде масова?

- Агресията се дължи на много фактори, но смятам че тя е свързана предимно с лошо финансово състояние, липса на перспективи и чувството за безнаказаност.

- Сред вашите пациенти има ли професионална група, която е най-многобройна.

- Хората от малкия и среден бизнес са подложени на голям стрес, свързан с тяхното финансово оцеляване. Мисля че те са най-многобройната група пациенти с депресии и панически разстройства. В тази застрашена група трябва да включим и висши служители в бизнеса или държавната администрация и лекарите.

- Напоследък се лансира една теза, че високо ефективните лидери стават преди 5 часа сутринта, работят по над 14 часа всеки ден и постигат страхотни резултати. Разумен ли е този начин на живот, какви рискове крие?

- Високо ефективни лидери са хората издръжливи на стрес. Дългият и натоварен работен ден без адекватна почивка и забавления не е подходящ за никого и в края на краищата води до изчерпване и “синдром на изпепеляване”.

-Как да живеем, за да сме със здрава психика, но и да сме успешни.

- Като редуваме работа с адекватна почивка, сън и забавления.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67854
0.595756
CNY
10
2.50571
3.99088
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21729
0.451001
RUB
100
2.82854
35.3539
USD
1
1.65819
0.603067