Затвори

Технологичният сектор остава на позитивна територия

Американският фондов пазар отчете слабо понижение през миналата седмица и индексите на големите борси в Европа отново се представиха по-добре. Разликата обаче е несъществена и трудно може да се говори за някакво раздвижване на пазарите в момента.

Политическите новини минаха на заден план, а икономическите не донесоха съществена изненада за инвеститорите. От Европа идват сравнително позитивни данни, но разделението между големите страни, Франция и Германия спрямо по-малките икономики започва да се усеща. Това доведе до по-доброто представяне на акциите от двете държави в сравнение с борсите в Испания, Италия, Белгия и Холандия.

Тенденцията вероятно ще се запази в близките няколко седмици, но забавянето на щатската икономика ще има отражение и в Европа на по-късен етап. Засега разочарованието от индикаторите в САЩ не е съществено. Продажбите на дребно, например, отбелязват по-слабо нарастване от прогнозите. Инфлацията остава под контрол, което означава, че повишението на лихвите от централната банка ще се запази.

Спадът на основните индекси в САЩ беше от половин процент, но технологичният сектор успя да се представи по-добре, благодарение на новия връх на цената на Apple. Компанията наближава стойност от един трилион долара, като за седмицата поскъпна с 5%.

Позитивните коментари за новия телефон на Apple повишиха очакванията за печалбата й. Най-силно поскъпване сред големите технологични компании отчете производителят на компютърни чипове nVidia. Акцията й скочи с 23% след презентацията на новите й продукти и позитивните коментари за пазара на персонални компютри. Това имаше сравнително ограничен ефект върху останалите технологични компании, но позволи на индекса NASDAQ да се покачи с половин процент през седмицата. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Елена Дречева е изпълнителен директор на "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България" ЕООД от 2005 г. Завършила е стопанско управление и международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в ИТ сектора повече от 17 години. Снимка: Юлиян Донов

Манипулацията е лесна за прилагане, ефектът настъпва много бързо, още след първата процедура и е дълготраен, казва д-р Юлиан Йорданов, хирург в Първа градска болница и главен лекар в Clínica Liberty България

тол система

Снимка: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.10.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.10.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6865
0.592944
CNY
10
2.50052
3.99917
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18229
0.458234
RUB
100
2.88182
34.7003
USD
1
1.65496
0.604244