Затвори

През лятото има засилено присъствие на каталунската полиция в метрото

Снимка: Guliver / Getty Images

Кадър от мястото, публикуван в Twitter /Arturo Fernández

Снимка: Guliver / Getty Images

Заплахата от вируса WannaCry е все още актуална

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Мащабните кибер заплахи не са нещо ново, но сега нарастват възможностите за скоростното им разпространяване, казва Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity

- Господин Викторов, колко големи са мащабите на атаката WannaCry и какви са щетите от нея?

- На глобално ниво са засегнати над 150 държави и 230 хил. компютърни системи. Като цяло, сумата, платена за откуп наближава 110 хил. долари в биткойн, която е доста по-малка от цялостната щета, причинена от загубата на достъп до критични услуги като здравеопазване, банкиране, производство, както и предлагането на услуги от организации, които са били пряко засегнати. Tочно тази липса на достъп до критични инфраструктурни услуги и решения е коствала десетки милиони долари на организации и институции в глобален мащаб. Също така, това беше и предпоставка за увеличен риск за смъртни случаи в стотиците засегнати медицински заведения, чиито операции при третирането на пациенти бяха изключително затруднени.

- Отмина ли заплахата от тази конкретна кибератака и да очакваме ли следваща вълна?

- Заплахата все още не е отминала, тъй като вирусът е разработен да се разпространява във всяка среда, в която съществува мрежа, пълна с уязвими машини. Дори при случайно инфектиране е възможно да започне повторно процесът по разпространяване в определени обстоятелства. Истината е, че седмица след фурора в медиите за вируса WannaCry бе пуснат нов вид, под името EternalRocks, който свободно използва пълния арсенал от уязвимости, пуснати публично от The Shadow Brokers за инфилтиране и експлоатация на уязвими машини.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72914
0.578322
CNY
10
2.50394
3.99371
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.15175
0.464738
RUB
100
2.81524
35.521
USD
1
1.67208
0.598058