Затвори

Ангели на иновациите

РАДОСЛАВА КРОСНЕВА е HR мениджър в "Сосиете Женерал" повече от 6 години. Присъединява се към банката преди 8 години. Професионалист в сферата на човешките ресурси с повече от 17 години опит, главно в международни компании. Има магистърска степен по международни икономически отношения, професионална квалификация по журналистика, както и MCIPD по управление на човешките ресурси към Института в Лондон. Омъжена, с едно дете.

Снимка: Дияна Георгиева

Най-важният HR коефициент е усмивката на хората, категорична е Радослава Kроснева, HR мениджър на Сосиете Женерал Експресбанк*

 

- Госпожо Кроснева, как в Сосиете Женерал Експресбанк осигурявате синхрон между корпоративния имидж и бранда ви на работодател?

 

- Корпоративният имидж и работодателската марка вървят ръка за ръка. Това, което ги свързва, е нашият лидерски модел, който въплъщава четири корпоративни ценности: екипен дух, отговорност, ангажираност и иновации, като в центъра на тези ценности стои фокусът към клиента. Наша отговорност е да работим в посока всеки служител - дългогодишен или новоназначен - да се припознава в тези ценности, което е гаранция за неговото адаптиране към нашата корпоративна култура.

- Бихте ли посочили трите качества, които висшият мениджмънт изисква от служителите в банката?

- Много важно е служителят да бъде организиран и дисциплиниран, да спазва морално-етичните принципи и норми. Да бъде проактивен - да има смелостта да предлага идеи и решения. На трето, но не на последно място, да бъде любознателен - да задава въпроси, да иска да знае повече и да се развива и извън рамките на вече придобитите умения и компетенции.

- Как HR отделът се възползва от иновациите в банката при управлението на проекти?

- Можем да се похвалим с няколко иновационни проекта, които са вече факт. Това са гъвкаво работно време за някои от служителите, което позволява на служителя сам да планира времето си и да балансира между работата и личния живот; работа от дома - това е възможно за част от служителите един път седмично, което действа изключително мотивиращо за колегите, които се възползват от тази възможност. Друг проект, който стартира през това лято, е концепцията за "ангели на иновациите" - при нас всеки служител, който активно участва с иновационни идеи и спомогне те да се реализират в банката, става ангел. На ангелите от своя страна се предоставя възможност да бъдат по-близо до реалния живот на банката, до стратегията є, да работят заедно с топмениджмънта по определени идеи, да участват в иновационни форуми и конференции, както и в различни интересни обучения. Друг иновативен проект, на който аз съм ментор, е свързан със създаването на приложение, което има за цел да привлече повече млади хора да кандидатстват за работа в Сосиете Женерал Експресбанк. Чрез функционалностите на нашето онлайн приложение ще подпомогнем младите хора в процеса на кандидатстване за нова работа по един по-различен и близък до тях начин.

- Кой е модерният формат на една високоефективна стажантска програма?

- Подкрепям идеята, че форматът трябва да е гъвкав. Младите хора обичат да имат избор. Затова считам, че стажантската програма трябва да бъде адаптирана едновременно спрямо нуждите на банката и спрямо различните интереси на младите хора. Имаме два вида стажантски програми - през лятото за 1-2 месеца, когато младите хора могат да се докоснат до банковата професия и да се ориентират в кариерния си път, и по-тясно профилирана стажантска програма по функции по всяко време на годината за период до шест месеца. И в двата случая целта е младите хора да се ориентират в професионалния си път и част от тях да останат на постоянна работа при нас. Всяка година повече от 10% от стажантите избират да продължат кариерата си в Сосиете Женерал Експресбанк.

- Как се променя пътят на кариерата на талантите през последните години?

- Последните години са белязани с динамиката на промените, които се случват в икономически и геополитически план. Банковият сектор става все по-малко атрактивен с годините и ние имаме все по-сериозното предизвикателство да задържаме и развиваме кариерно нашите таланти. Освен в стандартните мениджмънт обучения те имат възможност да участват в различни иновативни проекти на принципа "един екип - една стая", напълно отделени от обичайните работни места. Създаваме условия за генериране на различни идеи, предоставят се все повече възможности за изяви на талантите. Едновременно с това подхождаме индивидуално към тях в зависимост от техните нужди от професионално развитие и усъвършенстване. Стараем се да използваме комплексни подходи, които да мотивират ценните ни хора не само да останат на работа при нас, но и да допринасят за това банката ни да става все по-привлекателно място за работа.

- Как осигурявате приемственост между различните поколения?

- В Сосиете Женерал Експресбанк работят и много млади, и много опитни служители. Не бих казала, че има сблъсък на поколенията. Младите хора се учат от по-опитните служители, а по-опитните служители се вдъхновяват от дързостта на младите хора, но преди всичко ние работим като един екип. Независимо от възрастта и поколенията, най-важното е те да бъдат отговорни за това, което правят, и за решенията, които взимат, и да искат да се учат и усъвършенстват, да бъдат отворени към новото и предизвикателствата на днешното време. За да осигурим приемственост, сме разработили менторска програма, в която по-опитните колеги обучават новоназначените служители и по този начин предават знанията си за банковата професия. Отделно от това стартирахме и специална програма за ръководителите от средно мениджърско ниво, която има за цел да ги подготви за следващия етап от тяхното професионално развитие като лидери.

- Кой е важният HR коефициент, който ви помага да мерите успехите във времето и да се съизмервате спрямо конкурентите?

- За мен най-важният HR коефициент е усмивката на хората. Когато служителите са доволни и ангажирани, всичко останало се постига с лекота. Успехите във времето се мерят с постигнатите резултати, а резултатите се постигат от мотивирани хора.

Венцислав Савов, сп. "Мениджър"

 

***

 

*СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК е сред големите финансови институции в България. В нея влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани дружества "Sogelease България", "Сосиете Женерал Факторинг", Регионален фонд за градско развитие - фонд мениджър по програма JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания "Sogelife България" и компанията за оперативен лизинг и пълно сервизно обслужване "АЛД Аутомотив". Към момента групата има 1600 служители.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631