Затвори

Еднакви HR политики навсякъде по света

ЙОНУЦ ФАРКАШ, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Kосово на Schneider Electric. 

Снимка: Юлиян Донов

Schneider Electric* е сред десетте компании в света, подкрепящи кампанията HeForShe, защото вярваме, че и мъжете, и жените са поравно важни за успеха на една компания и трябва да бъдат равнопоставени, споделя Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Kосово

- Господин Фаркаш, над 100-годишната история на Schneider Electric респектира или провокира младите хора да кандидатстват за работа при вас?

- Вярно е, че Schneider Electric има над 100-годишна история, но също така е вярно, че ние сме лидер в дигитализацията, в развиването и прилагането на най-новите технологии. Годините опит обикновено привличат младите специалисти, тъй като те са доказателство за професионализма ни и успешните ни практики. В този смисъл вярвам, че хората желаят да бъдат част от екипа ни, защото смятат, че работата в Schneider Electric ще им предложи професионално развитие в една стабилна компания. Не на последно място те са привлечени от високотехнологичната среда и широкия спектър от възможности.

- Кои от международните ви HR политики и възможностите за развитие на хората са въведени пълноценно у нас?

- Schneider Electric е глобална компания, която споделя едни и същи практики и вътрешни политики във всичките си офиси по света. Това се отнася и за политиките за управление и развитие на човешките ресурси. За нас грижата за служителите е на първо място. Стремим се да стимулираме проактивността и желанието за развитие. Когато започнах работа в Schneider Electric, бях щастлив да разбера, че всеки служител е насърчаван да променя позицията си, ако вярва, че така ще се развива и ще израсне в кариерно отношение. Така например много от нашите български колеги в момента имат отговорности в офисите ни в други държави.

Горди сме също, че Schneider Electric е сред десетте компании в света, подкрепящи кампанията HeForShe, защото вярваме, че и мъжете, и жените са поравно важни за успеха на една компания и трябва да бъдат равнопоставени. В този смисъл смятам за напълно очаквано, че Schneider Electric се нарежда сред най-добрите 25 работодателя в света, включени в годишната класация на професионалната мрежа LinkedIn. Убеден съм, че именно нашата корпоративна философия за предоставянето на равни възможности за всички е в основата на интереса на служителите.

- Вярвате ли, че инженерите са специфична група служители, или факторите, които ги мотивират, са същите като за другите специалисти?

- Всички имаме различни професии, но преди всичко сме хора. Така че освен специфичните изисквания за една позиция ние се стремим да ангажираме и мотивираме служителите си по един и същ начин. Инвестираме в различни инициативи, целящи да стимулират хората в екипите и да ги окуражат да се учат и развиват. Конструктивната обратна връзка, личните срещи със служителите и задълбоченото обсъждане на проблемите са сред нещата, на които залагаме в нашите програми.

- С какво средата за професионална реализация в България се различава от тези в Албания, Македония и Косово?

- Няма разлика в средата за професионална реализация в различните държави, тъй като компанията споделя едни и същи практики и ценности на всички пазари, в които оперира. Във всяка държава служителите на Schneider Electric имат едни и същи придобивки и са част от една и съща програма за професионално развитие. Това допълнително улеснява мобилността на нашите служители, като същевременно разширява възможностите за кариерно развитие.

ЧОВЕKЪТ И НЕГОВАТА БЕЗОПАСНОСТ СА НА ПЪРВО МЯСТО

Осигуряваме максимален комфорт - от ергономичните столове и светлината в помещенията до програмите за професионално и личностно развитие, посочва Реми Борел, изпълнителен директор на Schneider Electric - завод Пловдив

През 2007 г. френската компания Schneider Electric открива своя нов завод в България. Това е една от първите промишлени сгради в района около Пловдив, а вложените средства и броят на създадените работни места са впечатляващи дори и днес. За инвестицията компанията печели наградата "Инвеститор на годината 2007". Продуктите на компанията, произведени в Пловдив, многократно печелят награди за иновации. През годините заводът на Schneider Electric е отличаван в конкурса на Hewitt за работодател на годината, заемайки челни позиции сред производствените предприятия в страната. "Много често, когато разказвам на млади хора за нашата фабрика, те остават приятно изненадани, че това не е скучно място, в което хора на средна възраст извършват еднообразна дейност. Те са впечатлени от модерното съоръжение, в което са внедрени най-новите технологии и се работи по световни стандарти", казва Реми Борел, изпълнителен директор на завода на Schneider Electric в Пловдив.

С нескрита гордост г-н Борел разказва за всички удобства, предоставени на служителите, за да се чувстват удовлетворени, спокойни и здрави. На базата на специални изследвания на сградата и средата на работа е осигурен максималният им комфорт - от ергономичните столове и светлината в помещенията до програмите за професионално и личностно развитие.

"Всеки ден се опитваме да насърчаваме развитието на екипа. Независимо дали работят в цеха, или в администрацията, колегите ни имат възможност за допълнителна професионална квалификация и обучения. Последната година отделихме повече от 10 хил. часа в обучения, за да развиваме конкурентни кадри", продължава г-н Борел.

Във фабриката в Пловдив служителите са на първо място. Собственият стол за хранене, стаите за отдих, възможността за допълнително обучение на място в сградата, както и приятната среда извън самата фабрика са предимства, с които малко офиси могат да се похвалят. "Нашата гледка дори е по-хубава, защото виждаме природата, а не автомобилния поток и забързани хора", споделя Борел.

В Schneider Electric здравето и безопасността са във фокуса на вниманието, затова освен възможностите за развитие, допълнителни придобивки и специално организираните събития това, което привлича и задържа служителите в компанията, е грижата за безопасността, с която не се допуска никакъв компромис. В една бързоразвиваща се фабрика като тази на Schneider Electric необходимостта от кадри и увеличаване на състава винаги е на дневен ред. В момента за производството в Пловдив има открити работни позиции както за служители с по-малко опит, но готови да се учат, така и за развити специалисти със сериозна професионална история. "Това, което е важно лично за мен, е не толкова какъв опит имате, тъй като той може да се придобие. Истински важното е какъв човек сте и дали искате да се развивате, да трупате знания и опит. Ако сте отворени и мотивирани за израстване, тогава фабриката на Schneider Electric e точното място за вас", категоричен е Реми Борел.

Венцислав Савов, сп. "Мениджър"

***

* SCHNEIDER ELECTRIC е лидер в дигиталната трансформация, енергийния мениджмънт и автоматизацията. Компанията предоставя интегрирани решения за оптимизация, комбинирайки енергиен мониторинг, управление и анализ на данните в единен софтуер. Тя присъства в над 100 държави и има над 160 хил. служители. В Schneider Electric вярват, че хората са най-ценният ресурс, на който се дължи дългогодишният успех, затова инвестират в създаване на специални политики за мотивиране и стимулиране на екипите.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631