Затвори

Стотици испанци и туристи запазиха минута мълчание вчера в памет на жертвите на терористичния акт.

Снимка: Guliver / Getty Images

 

Барселона

Снимка: Guliver / Getty images

Снимка: Guliver / Getty Images

Дрис Оукабир

Снимка: Каталунската полиция

През лятото има засилено присъствие на каталунската полиция в метрото

Снимка: Guliver / Getty Images

Кадър от мястото, публикуван в Twitter /Arturo Fernández

Снимка: Guliver / Getty Images

Колонката на Ричард Брансън: Майната им на данните, да го направим!

Снимката е специално предоставена от Virgin Management  

През 1950 г. - годината, в която съм роден, Алън Тюринг, считан за бащата на компютърните науки и изкуствения интелект, пише статия, която започва с въпроса "Могат ли машините да мислят?". Повече от половин век по-късно, отговорът по-скоро е "Да, но... ".

 Като човек, описван като не-ме-обърквай-с-факти, едва ли мога да мина за авторитет по човешка интелигентност, камо ли по изкуствен интелект. Но съм истински разтревожен колко много установени вече бизнеси и новосъздадени предприемачи са готови да заложат всичко на това, което им казват данните.

Те са убедени, че алгоритми и данни не трябва да се бъркат с доброто старомодно предприемачество на навитите за работа ръкави. Все по-често четем заглавия като "BlackRock прави големите данни още по-големи” в списание Investor и "Финансови мениджъри прегръщат изкуствения интелект" във Financial Post. Те показват значението, което изкуственият интелект има вече за бизнеса.

Но ние не трябва да забравяме, че за разлика от машините, които "мислят", само хората могат да видят една идея, или пазарна възможност, и да кажат "Да вървят по дяволите данните! Може би това не работи на теория. Но моята интуиция ми казва, че то ще работи на практика!". 

Този вид кураж - да се вземат решения, срещу това, което данните подсказват, се основава на всякакви комбинации от минали грешки, изстрадана пазарна интелигентност (за която вашите собствени хора на терен са страхотен източник). Включва също инстинкти, че сега е времето да се обърнем срещу вятъра и да възкликнем "Майната му, да го направим!", или по-скоро "Майната им на данните, да го направим!". 

Всъщност се чудя какво задвижваният от данни изкуствен интелект е щял да каже за онези двама души на име Стив - Джобс и Возняк , които успешно се конкурираха с предприятия от типа на IBM през 70-те години. И кой алгоритъм би предвидил, че 13 години след основаването си, Tesla на Илон Мъск ще мине по пазарна капитализация Ford Motor Company. И ще го направи само с 2% от продажбите на Ford.

В крайна сметка, докато Илън Мъск не бе "човек на колите", неговите инстинкти му подсказаха, че точно те са пътят към бъдещето. Освен това, колкото и хай-тек да са начинанията му със слънчевата енергия, космоса и автомобилите, точно той през 2014 г. казва: "С изкуствения интелект ние пробуждаме демона", казва той. 

През 1984 г., когато стартирахме Virgin Atlantic Airways, демонът, пред който се изправихме, беше друг вид изкуствен интелект под формата на дълбоко вкоренили се в пазара гиганти като British Airways, Pan Am и TWA. Традиционните измервания на бизнеса на авиолиниите крещяха: "Това е лудост! Не може да проработи! Не го правете!". Ние не позволихме на данните да се изпречат на пътя ни. 

Въпреки че така наречените "експерти в индустрията" настояваха, че бизнес начинания като нашето са изконно неустойчиви и ни обричат на провал и ранно загиване, ние бяхме фокусирани върху съвсем различно мислене за бизнеса.

Ако стартирахме Virgin Atlantic днес, се чудя как изкуственият интелект би измерил стойността на усмивката на един член на самолетния екипаж. Какво биха казали данните за спечелването на клиенти чрез любопитство и уважение? 

Особено съм загрижен, че хората, които развиват изкуствен интелект, го правят за сметка на човешкия талант, омаловажавайки всички инстинкти и експериментално учене, които са ни извели от пещерни хора до днешните модерни общества. Винаги, когато е възможно, компаниите трябва да насърчават своите хора да вземат решения на място и да мислят накрак. Те трябва да бъдат окуражавани да подлагат на съмнение книгите с правила, системите и базираните на данни процедури, а не сляпо да ги приемат. Това е много по-лесно да се направи от човек и почти невъзможно от машина - поне за момента. 

Накратко, машините може да са способни да мислят, но те са лишени от емпатия - уникалната човешка характеристика, която преминава през много дълъг път в бизнеса и живота като цяло. Така че дори да съм много въодушевен за възможностите, които изкуственият интелект ще ни даде на всички, в бизнеса и ежедневието, съм повече от щастлив, че продължавам да вярвам в брилянтността на хората.  

Всеки читател на „МениджърНюз“ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: RichardBranson@nytimes.com. Сътрудниците на световно известния предприемач съветват да посочвате името си, страната, имейл-адреса и сайта където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното изрично писмено съгласие. Текстовете на Ричард Брансън в България се регулират по принципите на авторското право. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73282
0.577094
CNY
10
2.49685
4.00505
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.14483
0.466237
RUB
100
2.80485
35.6525
USD
1
1.66595
0.600258