Затвори

Препоръчай приятел

РАДОСТИНА ДОБРЕВА, HR мениджър на аутсорсинг компанията Concentrix. 

Снимка: Дияна Георгиева

Ако човек реши да се премести от друг български град при нас в София, Concentrix ще покрие пътните разходи, настаняването в хотел и първия наем, разказва Радостина Добрева, HR мениджър на аутсорсинг компанията

- Госпожо Добрева, за 4 години от своето създаване колко и какви специалисти успя да привлече "Консентрикс България"?

- В "Консентрикс България" в момента работят малко над хиляда души с различни компетенции в областта на обслужването на клиенти. Имаме богато портфолио от клиенти и привличаме специалисти с разнообразни интереси. Това са хора, които искат да се развиват в сферата на чуждите езици, информационните технологии, управлението на проекти, но също така и в области като туризъм, автомобили и онлайн търговия. Нашите служители говорят на повече от 15 езика.

През 2014 г. стартирахме с 4 проекта за световноизвестни брандове/компании. Към днешна дата сме горди да кажем, че удвоихме както броя на проектите, за които работим от нашите офиси в България, така и числеността на служителите ни.

Поради растящия бизнес ние предоставяме възможности за развитие на нашите служители и се гордеем, че 90% от ръководния ни екип са хора, стартирали своите кариери при нас от най-ниско ниво и през годините водени от желанието си за развитие и стремежа за общ успех, сега те управляват своите екипи по най-добрия начин.

- Граждани на колко държави работят при вас и как мултикултурната среда влияе на постиженията и духа на екипа?

- През последните години нашата страна посреща голям брой чуждестранни граждани, които избират да останат да живеят и работят тук. Сферата, в която работи "Консентрикс", е един от факторите да забелязваме този интерес.

При нас работят хора от над 25 националности и е изключително приятно да виждаш диалог между различните групи от хора и начина, по който се социализират помежду си. Голяма част от местните ни служители са учили и живели също в чужбина или са били на работни бригади извън страната. Това прави процеса на адаптация по-лек за чужденците, които наемаме, а и екипната работа е налице. При нас се усеща с истинска сила колко глобален е станал светът днес.

- Кои канали за привличане на нови служители работят най-добре за вашата компания?

- Използваме всеки възможен канал, за да достигнем до точните кандидати и да им представим възможностите, които предлага нашата компания, развитие на чисто човешки умения за общуване, фокус върху отсрещната страна, работа в екип, но също така и професионално развитие като специалист или ръководител в дадена област.

Каналът обаче, който следим с особен интерес и чиято статистика е важна за нас като компания и бранд, това е "Препоръчай приятел". Практиката показва, че препоръчаните служители притежават изискваните умения, имат по-голямо чувство за отговорност към работата, бързо се приобщават към колектива и постигат високи резултати. Нашите служители първи имат достъп до всяка една свободна позиция и възможност да я препоръчат на свои близки и познати със съответните компетенции за обявените роли. Когато препоръчаният кандидат е нает на работа и успешно премине първите си три месеца в компанията, служителят, който го е препоръчал, получава бонус. В зависимост от позицията бонусът по програмата "Препоръчай приятел" достига и над 2000 лева. Към днешна дата 31% от хората, които работят при нас, са били препоръчани от свои познати или приятели.

- Днес млади хора от цяла България търсят възможности за реализация в столицата. С какво ги подпомагате?

- Така е. Въпреки че през последните години Бургас, Варна и Пловдив се утвърдиха като добре развиващи се градове в областта на изнесените аутсорсинг услуги, София остава най-атрактивна. "Консентрикс" има две програми за подпомагане релокацията на бъдещи служители - за граждани на други държави и за граждани на България от други градове на страната, които избират да се преместят в София, за да започнат работа при нас. Според правилата на програмата, ако човек реши да се премести от друг български град в София, "Консентрикс" изцяло покрива пътните разходи до столицата в размер до 50 евро, настаняването в хотел за първите 7 дни, както и ги подпомагаме с превод по лична сметка от 400 лева за първия наем на квартира. Хората са нашата най-важна инвестиция и сърцевината на нашия бизнес. Ето защо ние се грижим за тях от първия момент.

Венцислав Савов, сп. "Мениджър"

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631