Затвори

Райфайзенбанк: Основният елемент от HR стратегията ни е развитието на лидери

РАДА ЙОСИФОВА, началник-отдел "Човешки ресурси" в Райфайзенбанк България.

Снимка: Юлиян Донов

Преди близо четири години въведохме гъвкаво работно време за служителите от централата и това е една от най-харесваните придобивки, споделя Рада Йосифова, началник-отдел "Човешки ресурси"

- Госпожо Йосифова, какво значи да правиш кариера в банковия сектор днес в сравнение с годините, когато банкирането не беше възможно онлайн?

- Бурното развитие на технологиите и бързината, с която те променят света, изискват нови умения, гъвкавост и адаптивност. Ако преди време за един банков служител беше достатъчно да познава добре кредитната дейност, то сега трябва да познава процесите и системите, с които работи, да е постоянно отворен към новости и да бъде изключително гъвкав. Ако преди десетина години банковата услуга се предоставяше единствено в клоновете на банките, днес отношенията с клиентите много често са онлайн. Самите клиенти също промениха очакванията си. Сега има много повече продукти и услуги, които те ползват, и начинът на работа е много по-различен. В банките има много различни професии и съответно несравнимо повече възможности за реализация и постигане на професионално, а и на личностно развитие. Сериозните инвестиции, които правим в сфери като ИТ, управление на проекти, управление на риска, изискват добре образовани и компетентни хора, които да осъществят стратегията за развитие на банката в ерата на дигиталните услуги.

- Какво прави банковите служители лоялни?

- Според обратната връзка, която получаваме от нашите служители, те ценят високо стабилността и сигурността, предоставяни от банката, както и отношенията в екипите. През последните години работим много за утвърждаване на култура на сътрудничество, екипност и прозрачна комуникация. Днес нашите служители разполагат с много повече информация, възможности да споделят идеите си и да дават обратна връзка на ръководството. Имаме редовни проучвания на ангажираността на служителите, на удовлетвореността от вътрешните услуги, електронна платформа за идеи, дискусионни форуми по различни теми. Каталогът за обучения е публикуван на вътрешния сайт и колегите може да се записват онлайн.

Често банковите институции се смятат за по-тромави или дори изоставащи от тенденциите, но ние се стремим да сме гъвкави и да отговаряме на потребностите на нашите служители. Преди близо четири години въведохме гъвкаво работно време за служителите от централата и това е една от най-харесваните придобивки. Насърчаваме баланса работа/личен живот и здравословния начин на живот.

Това, което мен ме радва изключително много, е желанието на служителите ни да участват в различни инициативи на компанията. Кампанията за изграждане на работодателската марка под мотото "Нашите хора са нашият бранд" беше реализирана изцяло със съдействието на наши служители, които участваха в създаването на посланията, дизайна на клиповете, включиха се като актьори.

- Коя е HR стратегията, на която разчитате за налагането на имиджа ви на стабилен работодател?

- Основният елемент от HR стратегията ни e развитието на лидери. Постоянно инвестираме в обучение и развитие; прозрачна и открита комуникация; поддържане на висока ангажираност. Инвестицията в обучение и развитие се увеличи двойно през последните години. Инвестирахме в най-различни инициативи за повишаване на ангажираността на служителите и последното проучване показа ръст на този показател. Областите доверие във висшия мениджмънт, обучение и развитие, овластяване и упълномощаване нараснаха най-много. Следим постоянно тенденциите на пазара и се стремим да сме адекватни и по отношение на възнагражденията и придобивките, които предоставяме. И все пак най-важното за изграждането на устойчива представа за банката като предпочитан работодател е корпоративната култура с нейните специфични за "Райфайзен" черти - открита комуникация, честни взаимоотношения, сътрудничество, динамика и ориентираност към постижения.

Венцислав Савов, сп. "Мениджър"

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631