Затвори

Можете ли да решите този тест с логото на Apple?

Преди да продължите, отговорете на следния въпрос: Кое от изображенията, които виждате отстрани, е логото на Apple?

 

 

Ако сте посочили „В“, значи сте се справили по-добре от 84 от общо 85 студенти от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, които е трябвало да отговорят на същия въпрос. Един единствен студент е посочил верния отговор. И това се случва в група, в която 52-ма от студентите са основно потребители на Apple, а 75 притежават продукт на компанията.

Предполага се, че виждат логото множество пъти всеки ден: на компютъра, айпада или айфона си. И въпреки това не могат да го разпознаят измежду всички негови подобия.

„Имаше забележително несъответствие между увереността на участниците преди изчертаването на логото и справянето им със задачата – казва д-р Алан Кастел, един от авторите на изследването. – Паметта на хората, дори за изключително познати обекти, е много по-слаба, отколкото предполагат.“

Причината за това несъответствие е, че нашето съзнание се фокусира върху информацията, която е действително важна за нас, макар да не го осъзнаваме. Детайлите на едно корпоративно лого не са важни за нашето ежедневие. Паметта ни съхранява само „същественото“ от информацията, а не подробностите.

Можете лесно да различите логото на Apple от това на Windows, но ще бъде истинско предизвикателство да ги пресъздадете точно. Класическият пример, който дават авторите, е с формата и изображенията върху монетите. Интересно е обаче, че хората често не успяват да запомнят правилно местоположението на пожарогасители, които са виждали, макар че тези обекти се поставят на достатъчно видими места и са свързани с високо рискови ситуации.

Експлицитната памет е слаба и за други предмети, с които взаимодействаме всеки ден като клавиатури или калкулатори, телефони, бутони в асансьори и елементи от пътните знаци.  

Затова, ако чувствате, че паметта ви е слаба, вземете основния извод от изследването – това просто означава, че нещото, което не можете да си спомните, не е важно за вас.

Изследването е публикувано в The Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Източник: Obekti.bg

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631