Затвори

Как се взимат решения в Amazon

Снимка: Getty Images / Guliver

Бизнес успехът на Amazon е безпрецедентен и той се дължи на уникална, вътрешно внедрена система за вземане на мениджърски решения, разказва Business Insider. 

Каква е тя?

В писмо до акционерите в компанията от 2016 г. създателят й Джеф Безос разделя решенията, които се вземат в нея, на Тип 1 и Тип 2. 

Решенията от Тип 1 са необратими и имат трайни последствия, затова трябва да бъдат вземани внимателно.

Решенията от Тип 2 са обратими, те са като "вратите с два изхода" и трябва да се вземат по-бързо. 

Желанието и способността на хората в Amazon да правят решения от Тип 2 е водещ фактор за успеха на компанията досега. Така смята и Скот Галъуей, професор по маркетинг в училището по бизнес "Стърн" към Университета на Ню Йорк. Той е и основател на фирмата за дигитални проучвания L2. В новата си книга "Четворката: Скритото ДНК на Amazon, Apple, Facebook и Google" ("The Four: The Hidden DNA of Amazon, Apple, Facebook, and Google") Галъуей обяснява как рисковият тип мислене на Безос е помогнал на Amazon да стане една от най-мощните компании в света. 

Авторът посочва няколко причини, заради които в Amazon е имало безстрашие да се вземат инвестиционни решения от Тип 2, например да се инвестира в плаващ склад. Това решение е било успешно и се е отплатило. Причината е, че в Amazon не се страхуват да убиват инвестиции, които не се отплащат - като например Fire Phone. Това означава, че компанията освобождава капитал за инвестиране другаде, извън нея. 

Някои от нейните най-луди инвестиции са станали и огромни печалби. Като например Amazon Prime или Amazon Web Services.

Amazon е различна от много други организации по отношение на вземането на решения. "Моят опит в традиционните фирми е, че на всичко ново се гледа като на иновативно и хората, на които е възлагано то, както всеки "родител", стават неразумно страстни за проекта и отказват да признават просто колко глупав и грозен може да е станал той. В резултат, традиционните компании не само имат по-малко капитал за инвестиране, но и по-малко промени", казва Галъуей. 

По думите му повечето главни изпълнителни директори не биха поемали рискове, ако няма най-малко 50% шанс за успех, независимо колко е голяма последвалата потенциална печалба. За разлика от тях Безос казва: Ако има 10% шанс за печалба, която е стотици пъти по-голяма от инвестицията, всеки път залагайте!

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67854
0.595756
CNY
10
2.50571
3.99088
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21729
0.451001
RUB
100
2.82854
35.3539
USD
1
1.65819
0.603067