Затвори

Снимка: Guliver / Getty Images

Дрис Оукабир

Снимка: Каталунската полиция

През лятото има засилено присъствие на каталунската полиция в метрото

Снимка: Guliver / Getty Images

Кадър от мястото, публикуван в Twitter /Arturo Fernández

Снимка: Guliver / Getty Images

8 критично важни въпроса, които мениджърите трябва да си зададат

Снимка: Shutterstock

Важна част от професионалната еволюцията на всеки мениджър идва от способността да разпознае собствените си силни и слаби страни.

Искрената самооценка може да помогне на всеки лидер в извличането на максимума от неговите възможности и от тези на екипа, който ръководи.

Всеки мениджър, който иска да опознае себе си по-добре, трябва да си зададе следните въпроси:

1. Каква работна среда създавате за служителите си?

Корпоративната култура не е кодекс с универсални правила, тя може да бъде крайно различна в различните офиси. Затова е много важно е да мислите стратегически за атмосферата, която създавате. Ако повдигате вежди, когато някой си тръгва от работа навреме или пък пращате имейли в извънработните часове, култивирате среда, в която работниците имат чувството, че трябва да са на ваше разположени 24 часа, 7 дни в седмицата.

От друга страна, ако предлагате карта за фитнес клуб, допълнителни обучения и привилегии или пък насърчават служителите си да работят през уикенда само когато е наложително, показвате, че цените благосъстоянието и развитието на хората от вашия екип.

Помислете дали имате неразумни очаквания към своите подчинени. Преценете дали внасяте стрес в работа или демонстрирате разбиране и познание на задълженията, които подчинените ви имат извън офиса.   

2. Давате ли личен пример, който другите да следват?

Ако сте безкомпромисен педант на тема точност,  а често закъснявате за работа, служителите ви ще го забележат.  Вие сте примерът за подражание, който вашия екип ще следва. Покажете поведението, което бихте искали да видите у вашите служители. От начина, по който говорите и слушате, до проявата на уважение и благодарност, вашите действия определят очакванията за тези, които ръководите.

3. Разбирате ли мотивацията на вашите служители?

Някои лидери биха отговорили на този въпрос с една дума "Да - заплата". В това има голяма доза истина, но не означава, че няма и други, по-добри начини за изграждане на лоялност и повишаване на производителността. Всеки човек цени различни неща.

За някои благодарността е по-важна. Те търсят признание за работата, която вършат. Други предпочитат материалните награди, като карта-подарък или безплатен паркинг за седмица. Отделете нужното време, за да разберете какви са желанията на хората от вашия екип.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.72914
0.578322
CNY
10
2.50394
3.99371
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.15175
0.464738
RUB
100
2.81524
35.521
USD
1
1.67208
0.598058