Храните, които задължително трябва да присъстват в менюто ви

Храните, които задължително трябва да присъстват в менюто ви

Не винаги изразът “здравословно хранене” предизвиква у нас асоциация за вкусна храна.

Често живеем с мисълта, че да се храним здравословно непременно е скъпо. Разбира се, за да бъде здрав човек, е необходимо да намери добрия баланс между забързаното и натоварено с липса на време ежедневие, с време за спортуване, срещи с хора, които ни влияят положително, време за почивка.

Понякога дори грижата за най-близките ни хора ни отвлича от необходимостта да се грижим за себе си, без да си даваме сметка, че нашето здраве, вътрешен комфорт и усмивки по лицата ни са също толкова важни за тях, колкото и техните за нас.

Важно е да осъзнаем, че грижата за нас самите е отговорност, а не егоизъм, споделя за foodpanda Севда Димитрова от Мастър Шеф.

Ето кои са и задължителните здравословни храни.

1. Авокадо – то е богато на витамините А,K,C,E и минерали като желязо, магнезий, цинк. Има антиоксидантно действие, което спомага за изхвърляне на токсините от тялото.

2. Морска храна – различните видове морска храна носят разнообразни ползи и хранителни вещества. Всички те са естествен източник на витамини и минерали, подхранват здравето на сърцето, богати източници са на Омега-3 мастни киселини, които спомагат да се намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

3. Спанак – Попай донесе истинска слава на този зеленчук. Родителите насърчават, често с надежда, децата си да консумират повече спанак, за да станат силни "като Попай". Лесно може да се добави спанак към сандвича за училище, вместо маруля например.

4. Черен шоколад – с високото си съдържание на какао, той е един от най-добрите източници на антиоксиданти на света.

5. Домати – колкото и да е чудно, доматът се нарежда също сред най-здравословните и вкусни храни. Италианската дума “Pomodoro” в превод означава “ябълка от злато”.

6. Броколи – думата “броколи” означава “разклонение” или “цъфтящи върхове на зелето”. Най-добре е да се консумира сурово или почти без никаква термична обработка.

7. Soursop (гравиола) – този малко познат плод е зареден с изключително важни за човешкия организъм съставки. Доказано помощно средство е за лечение при повечето видове рак.

8. Турмерик (куркума) – съдържа биоактивни съединения и мощни лекарствени свойства. Тези съединения се наричат куркуминоиди, най-важният от които е куркуминът, а той е основната активна съставка в куркумата.

9. Кейл – той е сред най-хранителните на планетата. Много богат на витамин А, К, С, както на калций, мед, калий, магнезий. Зареден е с мощни антиоксиданти, помага за понижаване на лошия холестерол.

10. Чесън – в миналото се е използвал не толкова за консумация, колкото заради лечебните му свойства. Днес е неизменна част от кухнята на цял свят.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

„Гугъл“ и „Епъл“ предупреждават служители с работни визи да избягват пътувания в чужбина
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде спрян ден по-рано от планираното
През 2025 година изкуственият интелект ще изхвърли емисии въглероден диоксид колкото цял Ню Йорк
Главният изпълнителен директор на „Стелантис“ критикува ревизирания климатичен план на ЕС
Кметът на Берлин: Полицията в Берлин ще действа решително срещу нарушителите на реда по време на новогодишните празненства
Ето защо директната поща заслужава да е част от маркетинговата ви стратегия
САЩ задържаха още един петролен танкер край Венецуела
Ценовият индекс на храните в България продължава да расте, сочат данни на ДКСБТ