Затвори

От тези 9 храни ще ви се приспи

 Billion Photos / Shutterstock

Случвало ли ви се е внезапно да ви се прииска да си полегнете след хапване? Оказва се, че любовта към съня ни или тежкият работен ден не са единствените виновници. Типът продукти, които консумираме, също оказват значение, пише BrightSide.

Ето защо ви представяме този списък с 9 храни, които предизвикват сънливост, особено ако се консумират заедно.

Млечни продукти

От всички млечни продукти, най-успокояващ и отпускащ ефект имат твърдите сирена. Това се дължи на факта, че съдържат голямо количество калций. Ако имате навика да похапвате сиренето с хляб или крекери, ще усилите допълнително този ефект, тъй като въглехидратите усилват действието на триптофана – аминокиселина, произвеждаща мелатон (хормонът на съня).

Банани

Калият, магнезият и захарта, които се срещат в бананите, позволяват на триптофана да навлезе в мозъка по-лесно и водят до сънливост.

Бадеми

Бадемите също са богати на триптофан. Освен това в тези ядки откриваме и големи количества магнезий, който облекчава напрежението в мускулите и ви кара да се чувствате сънливи.

Орехи

За разлика от бадемите, орехите съдържат по-малко количество триптофан. Те обаче разполагат със свой собствен източник на мелатонин. Изследванията показват, че орехите увеличават нивото на този хормон в кръвта и водят до сънливост.

Череши

Черешите (най-вече киселите) се характеризират с високо съдържание на мелатонин. Разбира се, една шепа от тях няма да ви приспи, но една чаша сок от череши – да.

Чай от лайка

Чаят от лайка съдържа аминокиселина (глицин), която отпуска мускулите и нервната система. Една чаша от него е достатъчна, за да ви приспи или намали нивото ви на фокусиране.

Мазна риба

В сьомгата, рибата тон и други подобни мазни риби откриваме киселини, увеличаващи производството на мелатонин. Те редуцират нивото на хормоните на стрес в кръвта и увеличават желанието за сън.

Ориз

Високият гликемичен индекс на ориза води до сънливост до 3-4 часа след ядене. Най-голямо влияние върху съня оказва жасминовият ориз.

Етикети
Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.80244
0.554803
CNY
10
2.55955
3.90694
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22747
0.44894
RUB
100
2.9337
34.0866
USD
1
1.7505
0.571265