Затвори

Масирани проверки на НАП за Никулден и предстоящите празници

Засилено наблюдение и контрол на търговци на едро на риба, рибни магазини и ресторанти започнаха инспекторите от териториалната дирекция на НАП София за Никулден. Служителите от отдел „Оперативни проверки“ следят за наличие на касови апарати, издаване на фискални бонове и реално отчитане на оборотите. При установено неиздаване на касова бележка, обектите на нарушителите могат да бъдат запечатани за срок до един месец.

Към проверяващите екипи се включват и публични изпълнители. Те извършват принудително изземане на средствата от касите на фирми и търговски обекти с публични задължения, които не са погасени доброволно в срок. Мерките са насочени  към повече от 35 обекта, търгуващи с риба на територията на София, като до момента при извършените проверки в обекти за търговия на едро не са констатирани нередности.

Всяка година по повод конкретни празници служителите на НАП София извършват тематични проверки. Данните на приходната администрация в столицата потвърждават тенденцията на намаляване на нарушенията и издадените актове. За същия период на 2016 г. НАП София е извършила над 30 проверки, като в резултат на тях са съставени 11 акта. Най-често констатираните пропуски са неиздаване на касови бележки и разлика между отчетените във фискалното устройство средства и наличните в касата. 

Активният контрол ще продължи и през предстоящите празници – около студентския празник данъчните служители ще проверяват за укрити обороти и нарушения в най-големите хотели, ресторанти и дискотеки в Боровец и Банско и на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Инспекторите на териториална дирекция София ще следят и за валидни трудови договори и осигуряване на реални за платина работещите в обектите.

През коледните и новогодишните празници данъчните ще осъществяват

физическо наблюдение и покупки на принципа на тайния клиент. Ще се засича и анализира информацията, която дистанционно се подава към приходното ведомство от фискалните устройства. В случаите на несъответствия ще се извършват допълнителни проверки, а при съмнения за умишлено укриване на обороти и ревизии на юридически и физически лица.

Със старта на ски сезона ще се засили и контрола в курортите на територията на областта, в сътрудничество с органите на МВР. Ще се извършват скрити и явни наблюдения и инвентаризации за реално отчитане на оборотите.

От НАП София уточняват, че контролните действия по никакъв начин няма да попречат на празничната атмосфера. Мерките на Агенцията са част от цялостната стратегия на НАП за изсветляване в максимална степен на приходите и облагането им с реалните данъци и осигуровки и целят трайна промяна в поведението на бизнеса, а не толкова налагане на санкции.

Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631