Затвори

УЕФА извади ЦСКА в 99-та минута от жребия за Лига Европа

Снимка: Guliver/ Getty Images  

Странна игра на нерви за ЦСКА устрои в последни няколко дни УЕФА. След като в края на миналата седмица българският клуб изненадващо се появи в списъка с отборите за Лига Европа, днес, секунди преди началото на жребия за Лига Европа, Европейската футболни организация извади "червените" и вкара на тяхно място "Дунав" Русе.

Обратът с уж реабилитирането на ЦСКА бе неочакван, след като в края на май европейската футболна асоциация излезе с категорично становище, че червените" няма как да бъдат допуснати до евротурнирите през следващите два сезона, тъй като са регистрирани като нов клуб.

Миналия петък следобед, когато армейците ненадейно се появиха в списъка, УЕФА все пак остана уклончива и направи уговорката, че окончателното участие на клуба ще бъде потвърдено след юридическа процедура. Впоследствие спортният арбитраж в Лозана излезе с решение, че ЦСКА е легитимен участник в Лига Европа заради изданения от БФС лиценз. Това наложи тпочетният президент на ЦСКА Димитър Пенев спешно да лети за церемонията по тегленето на жребия, а футболистите - да заминат на подготвителен лагер.

Изваждането на клуба от Лига Европа е станало буквално в последния момент, без никакво предизвестие, стана ясно от първата официална реакция на ръководството му. "Днес, буквално минути преди началото на жребия УЕФА без никакво предизвестие извади ЦСКА от участие в Лига Европа. Клубът ще предприеме всички възможни мерки за защита на своите права и извоюваното на терена право на участие.", гласи първата разпространена позиция.

Малко по-късно последва и втора, от юридическия екип на клуба, която обвинява УЕФА в беззаконие. Ето пълният текст:

"Тази сутрин в Българският Футболен Съюз бе получено писмо подписано от Теодор Теодоридис (главен секретар на УЕФА). В него г-н Теодордис се позовава на решението от 29.05.2017 година, с което на ЦСКА се отказва изключение от правилото за „трите години“. На това основание г-н Теодоридис уведомява БФС, че ЦСКА не се допуска до турнира Лига Европа, като на негово място, според УЕФА, ще играе ПФК Дунав Русе.

Това писмо и позицията застъпена в него съставляват безпрецедента форма на недобросъвестно противоречие с позицията изразена от УЕФА в КАС от миналия петък. За да убеди КАС да не допусне предварителните обезпечителни мерки, УЕФА твърдеше в писмена форма, че решението от 29.05.2017 е преклудирано от издаденият от БФС лиценз, и че счита ЦСКА за участник в турнира Лига Европа. 

Към настоящият момент нито БФС, нито ЦСКА са получавали уведомление за започване на единствената  възможна легитимна процедура по преразглеждане на издадения европейски лиценз.

В процес е сезиране на КАС с искане за незабавни обезпечителни мерки, които взимат впредвид и откровеното беззаконие, което УЕФА си позволява. Срещу ЦСКА, така и неговите привърженици, е предприета абсолютно незаконна кампания.

С уважение: Първан П. Първанов, Джефри Кеслер, Дейвид Феер, Майкъл Степяк"

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631