Затвори

Арестуваха шефа на Samsung

Вицепрезидентът и фактически ръководител на южнокорейския гигнат Самсунг (Samsung) Ли Джае-йон бе арестуван днес във връзка с твърдения за подкупи, свързани с разралия се корупционен скандал, довел до временното отстраняване на южнокорейската президентка Пак Гън-хе, съобщиха международните агенции.

Този път Централният окръжен съд в Сеул е одобрил искането на прокуратурата за арест на вицепрезидента на технологичния гигант. Преди това, през януари, съдът отхвърли първото искане за ареста на Ли, като се произнесе, че това не е необходимо.

Ли Джае-йон, който на практика ръководи Samsung, след като баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 година, е първият ръководител в историята на компанията, задържан по обвинения в престъпление, коментират световните агенции.

Обвиненията, по които е задържан, гласят, че компанията е направила дарения на стойност 43 милиарда вона (36,3 милиона долара) на неправителствени организации, свързани с Чхое Сун-сил, която е близка приятелка на южнокорейската президентка, в замяна на държавни протекции.  Самата Чхое бе обвинена, че е използвала връзките си с Пак, за да оказва натиск върху компании като "Самсунг" да даряват пари на фондациите, които ръководи. По-конкретно прокуратурата обвинява Ли в това, че е вземал решенията за предоставяне на финансова подкрепа на Чхое Сун-сил, срещу различни „жестове” от страна на властите. Така например, прокуратурата посочва, че компанията е прехвърлила над 18 млн. долара по сметка на фирма на Чхое Сун-сил и дъщеря й, регистрирана в Германия . Като основание за превода са посочени "консултантски услуги". Концернът е насочвал големи суми и към неправителствени организации, създадени от Чхое Сун-сил. Според следователите в замяна на Самсунг е била оказана държавна подкрепа при извършването на сливания на редица нейни филиали, основен държател на чиито акции е бил държавен пенсионен фонд

В отговор на решението на съда ръководството на техногиганта излезе с кратко изявление, в което се посочва, че компанията ще положи всички необходими усилия и ще се увери, че истината ще излезе на бял свят.

Арестът на шефа на Samsung Ли Джае-йон може да окаже отрицателно влияние върху стратегическите решения, които взима корпорацията, но като цяло ефектът ще бъде краткосрочен, коментират анализатори.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Елена Дречева е изпълнителен директор на "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България" ЕООД от 2005 г. Завършила е стопанско управление и международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в ИТ сектора повече от 17 години. Снимка: Юлиян Донов

Манипулацията е лесна за прилагане, ефектът настъпва много бързо, още след първата процедура и е дълготраен, казва д-р Юлиан Йорданов, хирург в Първа градска болница и главен лекар в Clínica Liberty България

тол система

Снимка: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.10.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.10.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6865
0.592944
CNY
10
2.50052
3.99917
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18229
0.458234
RUB
100
2.88182
34.7003
USD
1
1.65496
0.604244