Затвори

Арестуваха шефа на Samsung

Вицепрезидентът и фактически ръководител на южнокорейския гигнат Самсунг (Samsung) Ли Джае-йон бе арестуван днес във връзка с твърдения за подкупи, свързани с разралия се корупционен скандал, довел до временното отстраняване на южнокорейската президентка Пак Гън-хе, съобщиха международните агенции.

Този път Централният окръжен съд в Сеул е одобрил искането на прокуратурата за арест на вицепрезидента на технологичния гигант. Преди това, през януари, съдът отхвърли първото искане за ареста на Ли, като се произнесе, че това не е необходимо.

Ли Джае-йон, който на практика ръководи Samsung, след като баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 година, е първият ръководител в историята на компанията, задържан по обвинения в престъпление, коментират световните агенции.

Обвиненията, по които е задържан, гласят, че компанията е направила дарения на стойност 43 милиарда вона (36,3 милиона долара) на неправителствени организации, свързани с Чхое Сун-сил, която е близка приятелка на южнокорейската президентка, в замяна на държавни протекции.  Самата Чхое бе обвинена, че е използвала връзките си с Пак, за да оказва натиск върху компании като "Самсунг" да даряват пари на фондациите, които ръководи. По-конкретно прокуратурата обвинява Ли в това, че е вземал решенията за предоставяне на финансова подкрепа на Чхое Сун-сил, срещу различни „жестове” от страна на властите. Така например, прокуратурата посочва, че компанията е прехвърлила над 18 млн. долара по сметка на фирма на Чхое Сун-сил и дъщеря й, регистрирана в Германия . Като основание за превода са посочени "консултантски услуги". Концернът е насочвал големи суми и към неправителствени организации, създадени от Чхое Сун-сил. Според следователите в замяна на Самсунг е била оказана държавна подкрепа при извършването на сливания на редица нейни филиали, основен държател на чиито акции е бил държавен пенсионен фонд

В отговор на решението на съда ръководството на техногиганта излезе с кратко изявление, в което се посочва, че компанията ще положи всички необходими усилия и ще се увери, че истината ще излезе на бял свят.

Арестът на шефа на Samsung Ли Джае-йон може да окаже отрицателно влияние върху стратегическите решения, които взима корпорацията, но като цяло ефектът ще бъде краткосрочен, коментират анализатори.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67854
0.595756
CNY
10
2.50571
3.99088
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21729
0.451001
RUB
100
2.82854
35.3539
USD
1
1.65819
0.603067