Затвори

Стотици испанци и туристи запазиха минута мълчание вчера в памет на жертвите на терористичния акт.

Снимка: Guliver / Getty Images

 

Барселона

Снимка: Guliver / Getty images

Снимка: Guliver / Getty Images

Дрис Оукабир

Снимка: Каталунската полиция

През лятото има засилено присъствие на каталунската полиция в метрото

Снимка: Guliver / Getty Images

Кадър от мястото, публикуван в Twitter /Arturo Fernández

Снимка: Guliver / Getty Images

Ежедневни навици, които ще ви помогнат да спестявате пари

Снимка: Shutterstock

Ако често се чудите в края на месеца къде ви отиват парите и все има една сериозна сума, която се насочва в незнайна посока, имайте предвид, че определено не сте сами в тези съмнения. Хиляди активно работещи хора по света, които се опитват да спестяват, се сблъскват с това и то ги демотивира. Но не бива да се отказваме.

Ключът в ефективността на усилията да натрупваме малко повече спестявания е в начина на мислене, който ръководи ежедневните навици. 

На потребители в сайта за допитвания Quora бил зададен въпросът "Кой навик ви е спестил най-голяма сума пари?". След това се очертали следните съвети, основани на отговорите на хората, цитирани от Business Insider:

Внимавайте как мислите. Научете се да правите разлика между важността на спестяването на пари и спестяването на процент от цената. Потребител в Quora обяснява: "Откакто учих бихейвиористична икономика започнах да прекарвам по-малко време в тревоги за спестяването на 20-те цента от няколко долара при купуване на спагети, но прекарвам много време в мислене каква ще бъде новата кола, която купувам и в подсигуряваме да получа добра сделка от нея. Човек може да си купи много спагети за сумата от една добра отстъпка от 4000 долара при купуването на автомобил, нали?". Да спестим 20% при купуването на стока в супермаркета на цена от 10 долара е добре, но не толкова колкото 20% по-евтино купуване на потребителска електроника за 1000 долара. Въпреки това умът е склонен да се съсредоточава върху спестяването на малки суми дотолкова колкото върху това на големите, отдавайки еднаква важност като просто спестяване. "Все още виждам много хора, които прекарват много от времето си в изрязване на талони за отстъпки при пазаруване в супермаркета, но никога не се спират по-дълго да обмислят дали може да се преместят в апартамент, който им излиза по-евтино, да карат автомобил по-евтино и т.н.", продължават в Quora. 

Ако можете, изработете си го сами. Изработете си шкаф или декорация за дома, сгответе си, сами поддържайте велосипеда. Ще спестите, а също и ще се насладите на научаването на ново умение и усъвършенстването му. 

Практикувайте отложено възнаграждаване. При шопинг, ако много ви хареса нещо, изчакайте импулсивната покупка да го вземете веднага - купете го след като помислите малко, след няколко часа или на следващия ден. Трябва ли ви наистина? Защо ще си купувате поредна много хубава риза, ако ви трябва панталон? 

Смятайте. По време на пазаруване, ако си купувате нещо за 1000 долара, помислете какво бихте могли да направите с тези 1000 долара в следващите 2 години. Покупката ще ви дава ли удовлетворение в рамките на тях?

Не харчете твърде много за преживявания и марки, които дават статус в обществото. 

Започнете да следите по-добре къде отиват парите ви и насочете автоматични плащания на дължими сметки, за да не закъснявате и да не натрупвате по-големи дългове.

Пригответе си храната за деня предварително. Носенето на храна на работа и правенето на кафе в офиса са един от най-лесните начини да се спестят пари. 

Никога не спестявайте при купуването на продукти, които използвате много в ежедневието - купете си ги по-скъпи, но по-качествени. Става дума за неща като обувки, легла, както и продукти, които ще ви помогнат да поддържате своите лични умения и ще бъдете с тях продуктивни/ креативни и творци (ножове, компютри, работни столове, карти за фитнес). 

Харчете само парите, които имате.

Не поръчвайте нищо след полунощ (храна, алкохол, стоки). 

Използвайте правилото на 5-те въпроса: Това мое желание ли е или нужда? Полезно ли ще ми бъде? Виждам ли себе си как го използвам в бъдеще? Колко често ще го ползвам? Ще си струва ли във времето?

Бъдете щастливи с това, което вече имате. Научете се да искате нещата, които вече са ваши.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73282
0.577094
CNY
10
2.49685
4.00505
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.14483
0.466237
RUB
100
2.80485
35.6525
USD
1
1.66595
0.600258