Затвори

Да превърнем токсичните колеги в съюзници

Снимка: Shutterstock

Всички имаме колеги, които изискват по-специално отношение по време на работа. Те са агресивни, арогантни и некомуникативни. Колкото и да се опитвате, никога няма да ги промените.

Не бързайте обаче да се отчайвате. Човек може да постигне мир дори с най-лошите си врагове. Това са седем съвета, които ще ви помогнат да превърнете токсичните колеги в съюзници, а с малко късмет и в приятели.

1. Трябва да се „пренавиете“

Истината е, че всичко е във вашата глава. Ако преди шест месеца сте били с негативно първо впечатление от новонанеслия се до вас съсед, то най-вероятно и до днес не сте с особено позитивно мнение за него. Осъзнайте, че негативните първи впечатления може да замъглят вашата преценка и опитайте да преосмислите възприятието си за този човек, започвайки на чисто като със всеки друг, който срещате за първи път.

2.  Проблемът е във вас

Да, правилно чухте. Дори най-неприятните хора имат приятели. Какво означава това? Ако намирате някого за напълно непоносим, това говори повече за вас, отколкото за тях.

Известният психолог Карл Юнг стига до извода, че основната причина, поради която някои хора ни дразнят толкова много, идва от факта, че те ни напомнят за „тъмната страна“ на нашата личност. Тъмната страна на Аз-а включва всички наши характеристики и черти, които не харесваме, частите, от които опитваме да се разграничаваме и подсъзнателно отричаме тяхното съществуване. Така че, в много случаи нещата, които ни дразнят най-много у другите хора са нашите собствени недостатъци и слабости, отразени в чуждата личност.  

За да се справите с тази пречка, трябва да промените начина, по който мислите. Вместо да казвате „Г-н Х е изключително дразнеща личност“, може да кажете: „Изключително се дразня от г-н Х.“ Това ще ви помогне да се „пренавиете“ и да дадете втори шанс на човек, който може би не заслужава вашето отношение.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Елена Дречева е изпълнителен директор на "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България" ЕООД от 2005 г. Завършила е стопанско управление и международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в ИТ сектора повече от 17 години. Снимка: Юлиян Донов

Манипулацията е лесна за прилагане, ефектът настъпва много бързо, още след първата процедура и е дълготраен, казва д-р Юлиан Йорданов, хирург в Първа градска болница и главен лекар в Clínica Liberty България

тол система

Снимка: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.10.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.10.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69468
0.590082
CNY
10
2.49755
4.00392
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.17762
0.459217
RUB
100
2.86869
34.8591
USD
1
1.65272
0.605063