Затвори

Стотици испанци и туристи запазиха минута мълчание вчера в памет на жертвите на терористичния акт.

Снимка: Guliver / Getty Images

 

Барселона

Снимка: Guliver / Getty images

Снимка: Guliver / Getty Images

Дрис Оукабир

Снимка: Каталунската полиция

През лятото има засилено присъствие на каталунската полиция в метрото

Снимка: Guliver / Getty Images

Кадър от мястото, публикуван в Twitter /Arturo Fernández

Снимка: Guliver / Getty Images

Какво научих от четирите години работа в Макдоналдс

Sorbis / Shuttersock

Прекарах четири години, от 18 до 22, работейки в Макдоналдс. Работех на пълен и непълен работен ден през тези години, неуспявайки през цялото време да си намеря „по-добра“ работа. Не се издигна по-нагоре по стълбицата, не станах мениджър, не постигнах нищо от особено значение, докато бях там.

На практика въплъщавах абсолютния стереотип на работник в Макдоналдс. Мързелив, глупав, без инициатива.

С годините видях как този стереотип работи по много начини. Помръкналите физиономии на родителите ми, когато им казах какво правя. Хапливите забележки „Още ли работиш в Макдоналдс?“ или „Никога не бих работил/а на такова място.“ Приятелите, които ме насърчават „Просто недей да ходиш на работа тая сутрин“ (защото не е истинска работа).

Това се разиграваше и в моята глава. Бях ужасен служител – от най-бавните, непохватните и недоволните. Тихо си реших, че Макдоналдс е под нивото ми. Постоянно се оправдавах „Това е такааава ужасна работа! Но трябват пари, хахаха.“ В университета се справях добре, обичах книгите и интелектуалните разговори. Не бях човек за тази безполезна физическа работа.

Не се подобрявах. И което е по-важното, не исках да се подобрявам. Защо да се мъчиш да си добър в нещо, което е под нивото ти?

Но след няколко години отношението ми започна да се променя.

Започнах да се гордея с работата си.

Запитах се, каква е разликата между Макдоналдс и всички останали работни места на входно ниво, които имат другите студенти? Защо моята работа е толкова по-окаяна от техните?

Защото работя за голяма корпорация? Не, иначе и работата в Нестле или в Кока-Кола щеше да е също толкова неудобна.

Защото компанията е неетична? Световно известни модни и хранителни гиганти продължават да използват робски труд.

Може би защото е заведение за бързо хранене? Но работата в Subway или Burger Fuel не звучи толкова зле. Защото не е интелектуална? Не, търговията и рецепцията са окей.

След което осъзнах.

Макдоналдс беше работа за хора, които не могат да правят нищо друго. Забелязах, че повечето работодатели, които набират служители на входно ниво не наемат хора, които изглеждат като хората, с които работех.

В Макдоналдс имаше хора с увреждания, хора с наднормено тегло, хора, които не отговарят на традиционните стандарти за външност, хора, които не говорят добре английски, тинейджъри и хора от всички раси. Тези хора съставляваха гръбнака на магазина. Много от тях си бяха спечелили уважението като най-добри служители.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73282
0.577094
CNY
10
2.49685
4.00505
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.14483
0.466237
RUB
100
2.80485
35.6525
USD
1
1.66595
0.600258