Затвори

5 начина да избегнете разкаянието

Снимка: Shutterstock

В края на всяка година, в началото на всяка нова, проявяваме естествената човешка склонност за равносметки.

Освен че отбелязва края на всяка една година, декември е и месеца, в който съм се родил. Всеки 22 декември аз ставам с една година по-стар, а с това нараства и броя на случките, действията и решенията, които мога да анализирам.

Подобно на повечето предприемачи, и аз съм преживял множество възходи и падения. В повечето случаи, да не кажа винаги, грешките са по моя вина. Това обаче не означава, че трябва да се разкайвате и да съжалявате за всяко решение, което в крайна сметка не е било във ваша полза.

В действителност, анализът на миналото не трябва да носи болка и тъга, а да бъде урок, от който да си извлечем изводи.

Това са стъпките, които използвам, за да гледам към бъдещето с надежда и оптимизъм.  

1. Не взимайте всичко чак толкова на сериозно

Животът е сериозен. Хората са важни. Никой не иска другите да страдат. Въпреки всичко това, малко са трудностите и препятствията в живота, които да не могат да бъдат посрещнати с усмивка и малка доза хумор.

Познавам хора, които се борят с най-тежките болести, но продължават да имат най-ярко светещите усмивки в стаята. Те са първите, които ще се пошегуват с иначе изключително неприятна ситуация, в която са попаднали.

След финансовата криза от 2008 година попаднах в един доста труден период от моя живот. Вярата бе това, което ми позволи да се изправя на крака, а чувството ми за хумор ми даде нужните сили, за да устоя на бурята. Опитайте се да намерите радост, любов и забава във всеки един момент.  

2. Използвайте ума си за мислене, не за чувстване

Наскоро почерпих  вдъхновение от философа д-р Капил Гупта, който учи, че ако се освободите от мислите си, може да достигнете истинско просветление и блаженство. Умът ви, а не сърцето, е нещото, което е отговорно за всички тревоги и разочарования във вашия живот.  Използвайте го за учене и творене, а не за чувстване.

Аз лично предпочитам да успокоя съзнанието си и да отворя сърцето си за света. Избягвайте ненужното знание и задавайте правилните въпроси, които да ви дадат истинско разбиране.  

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.80244
0.554803
CNY
10
2.55955
3.90694
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22747
0.44894
RUB
100
2.9337
34.0866
USD
1
1.7505
0.571265