Затвори

Българска фирма ще произвежда първите в света "умни дивани"

Снимка: Shutterstock

В модерната концепция за интернет нещата скоро ще има и реален български принос. Първият в света "умен диван" ще бъде произведен от родна компания в Сливен. Това съобщи пред журналисти днес Тодор Начев, собственик на фирмата-производител СД "Начеви-90- С-ИЕ", цитиран от БТА.

Иновативният продукт е разработен съвместно с Техническия университет - София и ще бъде произведен по специален проект, финансиран от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Само с едно единствено устройство, високотехнологичният диван ще направи възможно управлението на дома - от отварянето на входната врата до управлението на цифровата телевизия, разказа Марио Велков от екипа по разработката на проекта. Всичко в иновативната мебел е автоматизирано, опростено и се управлява от мултимедийна станция. Продуктът съдържа модерен дизайн, мултимедийна система, релакс механизъм, отопление, охлаждане, Surround система. Така системата може да интегрира практически всичко в дома - от озвучителната техника и домашното кино, до системата за сигурност, отоплението, гаражните и входни врати, както и поливната система в градината. Различното от други системи за автоматизация е, че тя е лесна за монтаж, безжична и не налага ремонтни дейности, работи на модулен принцип, което позволява да се започне с базов модул и да се надгради.

По думите на Тодор Начев, цената на продукта на едро ще започне от 2000 лева, като сумата ще варира в зависимост от дизайна, тапицерията и т.н. Фирмата ще започне производството на "умния диван" през следващата година.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Людмил Даскалов, директор на Легранд България представя програмата ELIOT.

Кристиан Викторов е изпълнителен директор и един от основателите на стартъпа NemeSys Infosecurity. Завършил е бакалавърска степен по ИТ бизнес мениджмънт в училището по бизнес на Aston University в Англия. Има опит в консултантската практика по киберзащита и подсигуряване на ИТ рисковете на PwC във Великобритания. Член е на Британското компютърно общество (The British Computer Society). Има сертификат за владеенето на принципите по управление на информационна защита (CISMP).

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.06.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.06.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.80244
0.554803
CNY
10
2.55955
3.90694
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22747
0.44894
RUB
100
2.9337
34.0866
USD
1
1.7505
0.571265