Затвори

Vision - новата 3D гума на Michelin

Michelin

Снимка: Shutterstock

Френският производител на гуми Michelin създаде 3D гума, пише изданието Engadget. Наречена, Vision тя има иновативна пореста структура и няма нищо общо с представата ни за автомобилна гума - най-малкото, защото е  яркосиня на цвят. И макар новото изобретение на Michelin да не изглежда като обикновена черна гума, то е също толкова здраво. Освен това се отличава с уникален набор от съвременни екологични функции, много от които вече се използват в съществуващите гуми, но други са все още абстрактни идеи. 

Авангардната визия на Vision е доказателство за модерната концепцията, съчетаваща стари и нови идеи, Тя разкрива представата на Michelin за това, което в компанията наричат "устойчива мобилност". Цялата механична конструкция е достатъчно здрава, за да поддържа превозното средство, но все пак е достатъчно гъвкава, за да поеме тежестта и натоварването на автомобила. Няма нужда от помпане, няма опасност от спукване или изкривяване, твърди ръководителят на глобалните иновации в компанията, Тери Гетис.

Подобна технология Michelin вече използват в гумите си за голф колички или леки стрителни машини.

Интересното е, че самата гума е направена от каучукови съединения, произведени от органични, рециклируеми материали. Смолата, например, е направена от кори от цитрусови плодове, вместо от петрол. Използвана е също и меласа за създаването на синтетични еластомери. Други примери за алтернативни съставки в новата гума включват сено, хартия и метал. Тези компоненти ще бъдат въвеждани постепенно, вероятно в рамките на десетилетие, към традиционните материали при производството на гуми, посочва още Гетис. 

Освен че е направен от биоразградими материали, Vision е лесно регенерируема и може да предава диагностична информация към водача чрез бордовите сензори. Самата гума се прикрепя към автомобила чрез специален хъб.

"Визията на нашата концептуална гума Vision е предназначена да бъде привлекателна", каза Гетис. "Ние я считаме за красива като природата, от която е била вдъхновена."

Прототипът направи своя дебют миналата седмица в САЩ. Въпреки това скоро няма да ни се отдаде възможност да го видим в масово производство. Той е по-скоро демонстрация на характеристиките, които в крайна сметка ще залегнат в производството на бъдещите гуми за масовия пазар.

В концепцията на Michelin за бъдещето е и възможността да отидете на бензиностанция или в сервиз и да изберете нов шаблон и материал, който да се отпеча директно върху гумите на автомобила ви, в зависимост от пътя, който смятате да поемете - сняг или пясък. 

 

 

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67854
0.595756
CNY
10
2.50571
3.99088
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21729
0.451001
RUB
100
2.82854
35.3539
USD
1
1.65819
0.603067