Затвори

Vision - новата 3D гума на Michelin

Michelin

Снимка: Shutterstock

Френският производител на гуми Michelin създаде 3D гума, пише изданието Engadget. Наречена, Vision тя има иновативна пореста структура и няма нищо общо с представата ни за автомобилна гума - най-малкото, защото е  яркосиня на цвят. И макар новото изобретение на Michelin да не изглежда като обикновена черна гума, то е също толкова здраво. Освен това се отличава с уникален набор от съвременни екологични функции, много от които вече се използват в съществуващите гуми, но други са все още абстрактни идеи. 

Авангардната визия на Vision е доказателство за модерната концепцията, съчетаваща стари и нови идеи, Тя разкрива представата на Michelin за това, което в компанията наричат "устойчива мобилност". Цялата механична конструкция е достатъчно здрава, за да поддържа превозното средство, но все пак е достатъчно гъвкава, за да поеме тежестта и натоварването на автомобила. Няма нужда от помпане, няма опасност от спукване или изкривяване, твърди ръководителят на глобалните иновации в компанията, Тери Гетис.

Подобна технология Michelin вече използват в гумите си за голф колички или леки стрителни машини.

Интересното е, че самата гума е направена от каучукови съединения, произведени от органични, рециклируеми материали. Смолата, например, е направена от кори от цитрусови плодове, вместо от петрол. Използвана е също и меласа за създаването на синтетични еластомери. Други примери за алтернативни съставки в новата гума включват сено, хартия и метал. Тези компоненти ще бъдат въвеждани постепенно, вероятно в рамките на десетилетие, към традиционните материали при производството на гуми, посочва още Гетис. 

Освен че е направен от биоразградими материали, Vision е лесно регенерируема и може да предава диагностична информация към водача чрез бордовите сензори. Самата гума се прикрепя към автомобила чрез специален хъб.

"Визията на нашата концептуална гума Vision е предназначена да бъде привлекателна", каза Гетис. "Ние я считаме за красива като природата, от която е била вдъхновена."

Прототипът направи своя дебют миналата седмица в САЩ. Въпреки това скоро няма да ни се отдаде възможност да го видим в масово производство. Той е по-скоро демонстрация на характеристиките, които в крайна сметка ще залегнат в производството на бъдещите гуми за масовия пазар.

В концепцията на Michelin за бъдещето е и възможността да отидете на бензиностанция или в сервиз и да изберете нов шаблон и материал, който да се отпеча директно върху гумите на автомобила ви, в зависимост от пътя, който смятате да поемете - сняг или пясък. 

 

 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Елена Дречева е изпълнителен директор на "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България" ЕООД от 2005 г. Завършила е стопанско управление и международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в ИТ сектора повече от 17 години. Снимка: Юлиян Донов

Манипулацията е лесна за прилагане, ефектът настъпва много бързо, още след първата процедура и е дълготраен, казва д-р Юлиан Йорданов, хирург в Първа градска болница и главен лекар в Clínica Liberty България

тол система

Снимка: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.10.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.10.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69468
0.590082
CNY
10
2.49755
4.00392
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.17762
0.459217
RUB
100
2.86869
34.8591
USD
1
1.65272
0.605063